Hlavní obsah

Místo na potraviny teď Venezuelané stojí fronty kvůli podpisům za odvolání prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Ve Venezuele začali sbírat podpisy pro referendum o odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Místo front na potraviny tak nyní Venezuelané stojí fronty na to, aby mohli přispět k uspořádání nových prezidentských voleb. Informoval o tom španělský deník El País. Podle guvernéra státu Miranda Henriqua Caprilese, který v roce 2013 prohrál jen těsně souboj o nejvyšší úřad v zemi, by referendum mohlo být už v listopadu či v prosinci.

Foto: Reuters

Stejně jako dříve na potraviny teď Venezuelané stojí fronty za odvolání prezidenta.

Článek

„Ještě jsme to nepočítali, ale je to dobře přes 600 tisíc podpisů,” odhadl ve čtvrtek podle DPA první místopředseda parlamentu a jeden z organizátorů akce Enrique Márquez.

Dodal, že je to již třikrát tolik hlasů, které jsou v první fázi potřeba. Od středy, kdy akce začala, musí být do 30 dnů nasbírány podpisy jednoho procenta voličů, tedy 197 978 z nich. Stanoveny jsou i minimální hranice podle jednotlivých okrsků. Například v Caracasu se musí podepsat 16 343 lidí.

Po ověření podpisů národní volební komisí musí opozice ve druhé fázi získat za tři dny podpisy 20 procent venezuelských voličů, tedy skoro čtyři milióny. Teprve po jejich ověření může být svoláno referendum. V prosincových parlamentních volbách získala opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) hlasy 7,7 miliónu voličů a po 17 letech má poprvé většinu v parlamentu.

Podle listu El País jde ale nyní o závod s časem. Pokud se totiž bude konat referendum o odvolání prezidenta až po 10. lednu 2017 a Maduro z úřadu odejde, nahradí ho až do konce jeho volebního období v roce 2019 viceprezident Aristóbulo Istúriz. Stihne-li se plebiscit dříve, musí se podle zákona konat nové prezidentské volby, a to do 30 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám