Hlavní obsah

Nového šéfa amerického letectva kdysi sestřelili Srbové

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generála Davida Goldfeina (55), v úterý jmenovaného šéfem amerického válečného letectva, před 17 lety sestřelila srbská protiletecká obrana. Stalo se to v květnu 1999, kdy NATO bombardovalo Srbsko, připomněla ve středu stanice B-92.

Foto: Profimedia.cz

Generál David Goldfein

Článek

Podle oficiálních amerických zdrojů byl Goldfeinův letoun F-16C poškozen nad Bělehradem, když v jeho blízkosti explodovala raketa země–vzduch. Pilot se katapultoval a podařilo se mu dostat do Kosova, kde ho vyzvedly americké vrtulníky.

Podle B-92 však koluje i jiná verze – Goldfeina, který startoval společně se svými druhy z 555. stíhací letky Triple Nickel z italského Aviana, zasáhli 2. května srbští vojáci střelou z raketového systému S-125 Něva. Stalo se to nad vesnicí Karlovčič v regionu Srem na západě Srbska. Pilot se pokusil přeletět do Bosny a Hercegoviny, ale musel se katapultovat.

Stroj se zřítil v okolí města Šabac v západním Srbsku. Goldfeina vyzvedl záchranný tým u osady Sinoševič pár kilometrů severně od Šabace. Dopravil ho na letiště do východobosenské Tuzly, odkud se vrátil do Aviana.

Srbové během operace sestřelili kromě Goldfeinova stroje také „neviditelný“ stíhací bombardér Lockheed F 117-A Nighthawk, americký letoun s kolmým startem AV-8B Harrier a několik bezpilotních letounů.

Goldfein je veteránem operací Pouštní bouře (Irák), Spojenecká síla (Srbsko) a Trvalá svoboda (Afghánistán). Jako bojový pilot nalétal 4200 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám