Hlavní obsah

Trump se pustil do Obamy: Zahraniční politika je naprostá katastrofa

Washington

Republikán Donald Trump se ve středu ostře opřel do zahraniční politiky prezidenta Baracka Obamy. Označil ji za naprosto nešťastnou. Trump v úterý jasně vyhrál prezidentské primárky ve všech pěti státech severovýchodu USA a výrazně se přiblížil k oficiální republikánské kandidatuře.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump ve své řeči prohlásil, že Spojené státy budou v jeho zahraniční politice po případném zvolení na prvním místě. Odmítl ale, že by jeho projev měl být nastíněním „Trumpovy doktríny“.

Před svými příznivci ve Washingtonu dodal, že si chce ponechat určitou míru flexibility, pokud bude zvolen, uvedla BBC.

Dosavadní Obamovu politiku označil za „úplnou a totální katastrofu“. Voličům slíbil, že pokud se dostane do Bílého domu, zvrátí to, co nazval „slabostí, zmatkem a nepořádkem“. Dodal, že rozhýbe zrezavělé soukolí americké zahraniční politiky.

„Učinili jsme Blízký východ více nestabilním a chaotickým, než jaký byl dříve,” řekl Trump. Kritizoval také svou pravděpodobnou demokratickou rivalku Hillary Clintonovou za to, jak řešila útok na americkou ambasádu v Libyi.

Už dřív sliboval voličům, že oslabí Islámský stát tím, že ho připraví o příjmy z ropy. Také obhajoval mučení jako dobrý nástroj výslechu podezřelých teroristů. „Zastavení šíření radikálního islámu musí být hlavním cílem zahraniční politiky USA a celého světa,“ prohlásil ve středu.

Lepší vztahy silou

V případě svého zvolení prezidentem chce narovnat vztahy Washingtonu s Ruskem a Čínou.

Jako země musíme být více nepředvídatelní
Donald Trump

Je přesvědčen, že je možné urovnat vztahy s Ruskem z pozice síly. Chce také použít americké ekonomické páky, aby přiměl Čínu k zatažení za opratě  severokorejského režimu kvůli jeho jadernému programu.

„Čína uznává sílu. Tím, že jsme jí dovolili, aby vůči nám získala ekonomické výhody, jsme přišli o její respekt,” dodal.

„Jako země musíme být více nepředvídatelní,” řekl Trump v projevu, který přednesl den po svém drtivém vítězství ve stranických prezidentských primárkách v pěti státech amerického severovýchodu. AP si povšimla, že použil čtecí zařízení, ačkoli jinak je pro něj typické hovořit spatra.

Realitní magnát plánuje, že po zvolení do Bílého domu svolá summit Severoatlantické aliance a asijských spojenců USA, jehož tématem bude vyvážení amerických finančních závazků v rámci obrany spřátelených zemí.

Související témata

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Donald Trump

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama v Hannoveru

"Země, které bráníme, musí za tuto obranu platit. Pokud ne, USA musí být připraveny ponechat jejich obranu na nich samotných. Nemáme na výběr," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Cruz s Kasichem uzavřeli dohodu proti Trumpovi

Dva rivalové v souboji o republikánskou nominaci na volbu prezidenta USA Ted Cruz a John Kasich uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý...

Výběr článků

Načítám