Hlavní obsah

Clintonová a Trump jsou opět blíž finále, na severovýchodě USA potvrdili pozici favoritů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní primárky v pěti státech USA potvrdily silné pozice dosavadních favoritů - demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa. Jejich soupeři ztrácejí poslední naději na zvrat. Trump vyhrál podle průběžných výsledků primárky ve všech pěti státech, Clintonová ve čtyřech. Oba favorité se už připravují na podzimní klání a uštědřují si výpady.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Donald Trump zdraví své příznivce po vítězství v pěti státech unie.

Článek

Primárky obou stran se konaly v úterý v pěti státech na severovýchodě USA: v Pensylvánii, kde se bojovalo o nejvíce hlasů volitelů, v Connecticutu, Marylandu, Rhode Islandu a Delaware.

Průzkumy dávaly šance dosavadním favoritům, u Clintonové se čekalo, že uspěje ve třech nebo čtyřech státech a upevní svůj náskok před vermontským levicovým senátorem Berniem Sandersem, který se zvětšil po její jasné výhře v New Yorku. [celá zpráva]

To se potvrdilo. Clintonová podle průběžných výsledků zvítězila v Marylandu, Delaware a v Pensylvánii, Sanders na Rhode Islandu. Sanders podle CNN neuspěl ani v těsném souboji v  Connecticutu.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Hillary Clintonová se po vítězstvích usmívala.

Clintonová se už cítí vítězkou primárek. „S vaší pomocí se vrátíme do Filadelfie na Demokratický stranický kongres s nejvíce hlasy a nejvíce vázanými delegáty,” řekla podle CNN před sídlem strany ve městě.

Slovní přestřelky Clintonové a Trumpa

Rovnou zaútočila na svého pravděpodobného podzimního soupeře: „Jednou mě pan Trump obvinil, že hraji ženskou kartu. Dobrá, jestliže boj za zdravotní péči pro ženy a za placenou rodinnou dovolenou a rovné platy je ženská karta, pak to na mě platí.”

Trump ji okamžitě na dálku napadl: „Myslím, že jediná karta, kterou má, je ženská karta. Nic jiného nemá. Kdyby byla Hillary Clintonová muž, nemyslím si, že by mohla dostat pět procent hlasů.”

Demokraté – průběžné výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
ClintonováSanderspočet delegátů ve státěpo sečtení hlasů
Connecticut51,7 (27)46,5 (25)5599 %
Delaware59,8 (12)39,2 (9)21100 %
Maryland63,0 (53)33,3 (24)9599 %
Pensylvánie55,6 (105)43,6 (78)18999 %
Rhode Island43,3 (11)55,0 (13)24100 %

Bývalá ministryně zahraničí má v počtu volitelů značný náskok, i když k tomu přispívá, že ji preferuje velké množství tzv. superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledky primárek v jednotlivých státech unie. Zatímco Sanders jich získal do úterý 42, Clintonová jich má 502.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Hillary Clintonová na mítinku ve Filadelfii

Počty dosud získaných delegátů u demokratů
jménocelkový početdelegáti z hlasování
Hillary Clintonová21411656
Bernie Sanders13211359

Trump proti všem o čísla

Donald Trump vyhrál podle průběžných výsledků primárky ve všech pěti státech severovýchodu USA, které v úterý volily: v Pensylvánii, Marylandu, Connecticutu, Delaware a Rhode Islandu.

„To pro mě byla naše největší noc,” řekl Trump v projevu. „Považuji se za předpokládaného kandidáta (republikánů do podzimních prezidentských voleb),” prohlásil.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Trump se výrazně přiblížil k oficiální republikánské kandidatuře, získal podle agentury AP nejméně 82 ze 118 delegátů. Složitá je jen situace v Pensylvánii, kde 54 delegátů bude na sjezdu republikánů vystupovat nezávisle, takže Trump může, ale nemusí získat jejich podporu.

Počty dosud získaných delegátů u republikánů
Donald Trump950
Ted Cruz560
John Kasich153
Odstoupivší
Marco Rubio173
Ben Carson9
Jeb Bush4

Trump už bojuje jen o získání nadpolovičního počtu nejméně 1237 volitelů, což by mu na červencové stranické konferenci zajistilo automaticky nominaci do prezidentských voleb. Nikdo z jeho soupeřů nadpoloviční počet hlasů získat nemůže, pokud by však tento počet nezískal ani newyorský magnát, nemusel by být na sjezdu vybrán. [celá zpráva]

Po úterý se Trumpovy šance na nominaci opět zvýšily, což se čekalo, protože jeho hlavní soupeř Ted Cruz neměl v oblasti silnou pozici. To se týkalo především Rhode Islandu a Connecticutu.

Republikáni  – průběžné výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzKasichpočet delegátů ve státěpo sečtení hlasů
Connecticut57,7 (28)11,7 (0)28,5  (0)2899 %
Delaware60,8 (16)15,9 (0)20,4 (0)16100 %
Maryland54,4 (38)18,9 (0)23.0 (0)3899 %
Pensylvánie56,7 (51)21,6 (2)19,4  (0)7199 %
Rhode Island63,8 (9)10,4 (1)24,4 (5)1999 %

Newyorskému realitnímu magnátovi také pomohlo, že žádného z těchto států se netýkala dohoda jeho dvou soupeřů Teda Cruze a Johna Kasicha o spolupráci. Oba se podle ní mají soustředit jen na státy, kde mají šanci vyhrát a zastavit tak Trumpa. [celá zpráva]

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Ted Cruz na mítinku in indiánském Knightstownu

Dohodu však zpochybnil i Kasich, který se podle ní měl soustředit na Oregon a Nové Mexiko, zatímco Cruz na Ohio. Kasich v úterý vyzval své příznivce v Ohiu, aby hlasovali pro něj, uvedl list The Washington Post.

Anketa

Kdo má podle vás větší šanci stát se prezidentem USA?
Hillary Clintonová
32,7 %
Donald Trump
64 %
Ještě pořád může zabodovat i někdo další
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2734 čtenářů.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Výběr článků

Načítám