Hlavní obsah

Virus zika je v Brazílii na ústupu, slábne aktivita komárů

Ženeva

Nákaza virem zika, kvůli jehož šíření varovaly některé státy své občany před cestami do Latinské Ameriky, je v Brazílii na ústupu. Novinářům to v pondělí řekla zástupkyně šéfa Světové zdravotnické organizace Marie-Paule Kienyová. Brazílie je státem s největším počtem nakažených, kde šíření viru vyvolávalo obavy před nadcházející olympiádou.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Komár není silnější než celá země, píše se na letácích, které rozdávají brazilští vojáci.

Článek

V Brazílii již bylo podle odhadů expertů nakaženo přes 1,5 miliónu lidí, počet nových případů však v posledních týdnech klesá, což je patrně způsobeno především koncem léta.

Virus přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti. Doba jeho největší aktivity ale nyní odeznívá. Pokles nových případů je podle Kienyové registrován rovněž v Kolumbii, která zaznamenala druhý největší počet nakažených. Některé další země regionu již ohlásily ústup viru v minulých týdnech.

Zda se zika začne opět šířit s příchodem teplejšího a vlhkého období, zatím podle ní není jasné. Stejně tak se nedá vyloučit jeho budoucí širší výskyt v Africe či Evropě.

Většina nakažených necítí téměř žádné příznaky a nevyhledá lékaře, a proto jsou počty udávaných případů ryze orientační. U jiných lidí se zika projeví podobně jako chřipka. Její největší nebezpečí spočívá v tom, že může vyvolávat mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku.

Reklama

Výběr článků

Načítám