Hlavní obsah

U ústí Amazonky našli vědci obrovitý korálový útes

Nečekaný objev učinili vědci u ústí Amazonky. V bahnité vodě se nalézá obrovitý korálový útes s desítkami druhů ryb a mořských hub, jehož rozloha dosahuje až 9300 kilometrů čtverečních. Zpráva vědců podle britského listu Guardian zaskočila i těžební společnosti, které v oblasti zahájily ropný průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Delta Amazonky na satelitním snímku

Článek

Experti existenci korálového útesu s množstvím korálů, mořských hub a korálových ryb ve vodách při ústí Amazonky nepředpokládali. Mnoho největších řek světa totiž v systémech útesů způsobuje velké prolákliny a žádní koráli zde nežijí.

Korálům se nadto daří v čisté, slané vodě s dostatkem slunečního svitu. Rovníkové vody nedaleko ústí Amazonky však patří k nejvíce bahnitým na světě. Veletok unáší velké množství usazenin i tisíce kilometrů po proudu a vyplavuje je stovky kilometrů do moře.

Útesu, který je zhruba 965 kilometrů dlouhý a nejvýše 120 metrů hluboký, se pod vrstvou sladké vody z Amazonky podle všeho daří existovat. Podle studie otištěné v pátek v časopise Science Advances je ve srovnání s ostatními útesy relativně "chudý". I tak zde však experti našli 60 druhů hub, 73 druhů ryb, hvězdice, langusty a další formy života.

Největší korálový útes světa, kterým je Velký bariérový útes, je dlouhý přes 2000 kilometrů a široký od dvou do 150 kilometrů.

V oblasti se má těžit ropa

Objevily se však zmínky, že útes se nachází ve vážném nebezpečí. Brazilská vláda podle médií prodala část oblasti při ústí Amazonky na ropný průzkum a následnou těžbu. Celkem prý jde o 80 bloků, přičemž ve čtvrtině z nich se už rozběhla těžba. Má se za to, že některé bloky se nacházejí při horním okraji útesu.

"Takto rozsáhlé průmyslové aktivity představují velký problém pro životní prostředí," uvedli autoři studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám