Hlavní obsah

V newyorských primárkách uspěli favorité, Trump deklasoval soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump podle očekávání uspěli v úterních primárkách v New Yorku. Dále se tak přiblížili nominaci do podzimních prezidentských voleb. Trump své soupeře zcela smetl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Clintonová se raduje po vítězství v primárkách v New YorkuVideo: AP

 
Článek

Podle průběžných výsledků získal Donald Trump přes 60 procent hlasů a jeho největší soupeř Ted Cruz jen necelých 15. „Cruz je matematicky eliminován,” řekl Trump a dodal: „Musím říci lidem, kteří mne znají nejlépe - lidem z New Yorku - že je neuvěřitelné, když nám dali takové množství hlasů.”

Vítězství obou favoritů se očekávalo, oba měli podle průzkumů značný náskok nad svými soupeři v řádu skoro dvou desítek procentních bodů.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump se raduje z vítězství v New Yorku

Oba favorité ve státě New York také sami hlasovali, a to záhy po otevření volebních místností. Donald Trump na Manhattanu, Hillary Clintonová ve škole v Chappaquji. [celá zpráva]

Výsledky republikánů v primárkách v New Yorku
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzKasichpočet delegátů ve státěsečteno hlasů
60,5 (89)14,5 (0)25,1  (3)9594 %

Trump po výhře zvýšil svůj odstup od konkurentů, stále ale hrozí, že nebude mít dost hlasů volitelů. Pokud jich nezíská nadpoloviční většinu – 1237, bude se o nominaci rozhodovat až na stranickém sjezdu v Clevelandu, kde hrozí, že se proti němu všichni ostatní spojí. Ostatní zatím mají dohromady více hlasů než on sám.

Počty dosud získaných delegátů u republikánů
Donald Trump847
Ted Cruz553
John Kasich148
Odstoupivší
Marco Rubio173
Ben Carson9
Jeb Bush4

Clintonová je na dosah nominaci

Výsledky demokratů v primárkách v New Yorku
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
ClintonováSanderspočet delegátů ve státěsečteno hlasů
57,9 (139)42,1 (108)24794 %

Po vítězství Clintonové už nemá levicový vermontský senátor Bernie Sanders takřka žádnou šanci uspět. Jeho ztráta se dále zvětšila, a navíc má jen malou podporu takzvaných superdelegátů, tedy účastníků volebního kongresu, kteří nejsou vázáni výsledky primárek v daném státě.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hillary Clintonová se blíží nominaci.

"Vítězství je na dosah," prohlásila Clintonová o vyhlídkách na svou nominaci na shromáždění svých stoupenců. Clintonová získala už 1930 z potřebných 2383 delegátů, ale Sanders po newyorských primárkách přesto řekl, že "bude bojovat až do konce".

Počty dosud získaných delegátů u demokratů
jménocelkový početdelegáti z hlasování
Hillary Clintonová19301443
Bernie Sanders12231183

Reklama

Výběr článků

Načítám