Hlavní obsah

Iráckého studenta vykázali z letadla, protože mluvil arabsky

Los Angeles
Aktualizováno

Iráckého studenta Kalifornské univerzity vyhodili z letadla na vnitrostátní lince Los Angeles–Oakland za to, že mluvil arabsky. Mladík, jenž se dostal do Spojených států jako uprchlík, byl tak nadšený ze studia, že se před startem rozhodl zavolat strýci do Bagdádu. Jeho vzrušená mluva ale vyděsila spolucestující, kteří zalarmovali posádku. Ta nechala Iráčana z letadla vyvést.

Irácký student popisuje okolnosti svého vyvedení z letadlaVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Přišel ke mně muž blízkovýchodního nebo jihoasijského původu a představil se v arabštině. Poté přešel do angličtiny a zeptal se mě, proč mluvím v letadle arabsky,“ cituje šestadvacetiletého Khairuldeena Makhzoomiho deník The New York Times.

„Pak jsem mu řekl, že právě tohle udělala se zemí islamofobie. To ho naštvalo a řekl mi, že už do letadla nesmím,“ pokračoval student v líčení.

Že je něco špatně, si podle svých slov všiml už během telefonátu, kdy se na něj otáčela žena, která seděla před ním. Nakonec se mladík se strýcem domluvil, že si zavolají po přistání, a rozloučil se arabským „inšálláh”. To už ženě nedalo, vstala a šla mladíka nahlásit.

Snad mě nejde udat

„V té chvíli jsem si řekl, ,doufám, že mě nejde někomu udat‘. Protože to bylo skutečně podivné,“ vzpomíná Makhzoomi. Jenže žena ho udat šla a nebylo to poprvé, co se v americké letecké přepravě něco podobného stalo.

Letos k tomu došlo již několikrát. Přepravce Southwest Arlines, z jehož letu byl zmiňovaný Iráčan vyloučen, stejně zakročil v případě jiného pasažéra muslimského vyznání už minulý týden. Mluvčí aerolinek Brandy King se podle NYT odmítl ke konkrétním rozhodnutím jednotlivých zaměstnanců vyjadřovat.

„Litujeme jakékoli jiné než pozitivní zkušenosti klientů, kteří nastoupili na palubu našeho letadla. Southwest nepřehlíží ani netoleruje jakýkoli projev diskriminace,“ dodal mluvčí.

Prohledán přímo před pasažéry

Poté, co byl Makhzoomi vykázán z letadla zpět do odletového terminálu, ho čekala důkladná osobní prohlídka za dozoru dvanácti policistů, psovoda a skupiny přihlížejících cestujících. Pak iráckého studenta odvedli do výslechové místnosti, kde si ho převzali tři agenti FBI.

Ti mladíkovi vysvětlili, že jej někdo z cestujících údajně slyšel hovořit v arabštině o mučednictví, což často dělají islámští radikálové před útokem. Khairuldeen Makhzoomi to popřel a po výslechu byl propuštěn.

Žalovat aerolinky nehodlá, žádá po nich jen omluvu, které se podle svých slov dosud nedočkal.

Reklama

Výběr článků

Načítám