Hlavní obsah

Brazilská prezidentka se přiblížila odvolání, poslanci s ním souhlasí

Brasília
Aktualizováno

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová prohrála hlasování o ústavní žalobě v dolní komoře brazilského parlamentu. Pro její sesazení se vyslovila potřebná dvoutřetinová většina, tedy 342 z 513 poslanců. Porážku ještě před koncem hlasování přiznal šéf vládní Strany pracujících. O impeachmentu se finálně rozhodne v Senátu v květnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zjitřené hlasování v brazilské sněmovněVideo: Reuters

 
Článek

Hlasování o ústavní žalobě proti prezidentce se v dolní komoře parlamentu odehrávalo ve velmi zjitřené atmosféře. Zákonodárci se častovali urážkami. Opoziční poslanci se shlukli kolem mikrofonu a oslavovali každý jednotlivý hlas proti nepopulární prezidentce. Někteří zákonodárci doprovodili svoje hlasování vystřelovacími konfetami.

Impeachment
žaloba pro porušení ústavy na voleného funkcionáře, například proto, že porušil svou přísahu. Činitel takto může být zbaven funkce.

Rousseffová je podezřelá z manipulace s rozpočtovou statistikou v roce 2014, která měla umožnit její znovuzvolení. Z korupce přitom obviněna není, i když korupční skandál pronikl i do její Strany práce a do celé politické scény. Podle organizace Congresso em Foco je přes 300 poslanců vyšetřováno kvůli korupci.

Foto: Joedson Alves, ČTK/AP

Odpůrci prezidentky Roussfefové slaví v ulicích Brasílie po souhlasu poslanců s impeachmentem.

Podle výboru sněmovny se prezidentka provinila proti zákonu o rozpočtové odpovědnosti, když manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před předloňskými volbami. Kritici tvrdí, že si tím pomohla v kampani, díky níž nakonec obhájila prezidentský mandát. Mnozí právní experti ale podle listu The New York Times podotýkají, že obvinění nejsou dost silná na odvolání. Zmiňují, že podobné machinace s výsledky rozpočtu dělali i jiní zvolení zástupci, i když v menším rozsahu.

Prezidentka tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila a nebyla z ničeho obviněna. Nynější tažení za své odvolání označuje za „puč” proti demokraticky zvolené vládě.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová na záběru z pátku

Jestliže Senát v samostatném hlasování impeachment podpoří, což je podle agentury Reuters pravděpodobné, mohla by se Rousseffová stát první sesazenou brazilskou hlavou státu po téměř čtvrtstoletí.

Rousseffová se po svém odvolání ale ještě může odvolat k nejvyššímu soudu.

„Politici dobře vědí, jak  číst společnost a mohou cítit, že ji lidé nechtějí,” uvedl ředitel Brazilského institutu na Mezinárodním centru Woodrova Wilsona Paulo Sotero.

Podle průzkumů chce její odvolání 60 procent Brazilců a za ní stojí jen deset.

Rozhodne Senát 

Senát bude o záležitosti hlasovat 11. května. Ke vznesení oficiální žaloby na prezidentku bude třeba souhlas prosté většiny senátorů. V takovém případě by Rousseffová během čekání na konečný verdikt byla přechodně zbavena funkce, a to až na dobu 180 dní, napsala AFP.

Foto: Reuters

Demonstranti v ulicích Sao Paula s figurínami prezidentů Luize Inacia Luly da Silva Dilmy Rousseffové sledují přenost z jednání parlamentu o impeachmentu.

Prezidentský úřad by v takovém případě převzal pětasedmdesátiletý viceprezident Michel Temer, který je ovšem zapleten do rozsáhlého korupčního skandálu kolem státní ropné firmy Petrobras a sám může čelit pokusům o odvolání. Rousseffová tvrdí, že právě on stojí za kampaní proti ní, protože se chce zmocnit jejího postu. Mnozí její obhájci se bojí, že by se země mohla vrátit zase do dob junty.

Právě na hlasování v Senátu se chce Strana pracujících nyní zaměřit. „Boj bude nyní pokračovat v ulicích a v Senátu,” uvedl šéf poslaneckého klubu Strany pracujících José Guimarăes. „Povedeme dialog se Senátem, aby napravil krok pučistů řízených lidmi bez mravní autority,” uvedl také podle agentury AFP. Vláda je podle šéfa štábu brazilské prezidentky Jaquese Wagnera přesvědčena, že Senát záležitost zamítne.

Demonstrace

Desetitisíce stoupenců i odpůrců prezidentky se v neděli shromáždily před sídlem parlamentu v metropoli Brasília a sledovaly debatu na velkoplošných obrazovkách. Poražení stoupenci prezidentky se však ještě před oznámením konečného výsledku začali stahovat. Velké demonstrace odpůrců se konaly i v dalších městech.

K neoblibě prezidentky přispívají i pokračující velké ekonomické problémy země, kdy po dlouhém růstu přišel velký propad, v zemi je nejhorší krize od třicátých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám