Hlavní obsah

Silné zemětřesení zasáhlo Ekvádor. Zemřelo přes dvě stě lidí

– Quito • Aktualizováno

Silné zemětřesení, které zasáhlo v sobotu večer místního času pobřežní oblast Ekvádoru, si vyžádalo nejméně 238 obětí. Aktualizovaný počet mrtvých oznámily tamní úřady. O tom, že by mezi nimi byli Češi, zatím nejsou podle českého ministerstva zahraničí informace. Oběti pocházely převážně z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo. Otřesy měly sílu 7,8 stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silné zemětřesení zasáhlo EkvádorVideo: Reuters

 
Článek

Podle viceprezidenta Jorge Glase šlo o nejsilnější zemětřesení, které jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. Otřesy rovněž způsobily významné škody jak poblíž epicentra, tak i v největším ekvádorském městě Guayaquil, uvedly úřady.

Část metropole Quita se ocitla bez elektřiny a nefungovala ani telefonní síť, napsala agentura Reuters s odvoláním na svědky. Ve městě zavládla panika. Americká geologická služba USGS nejprve uváděla, že šlo o zemětřesení o síle 7,4 stupně, poté jeho sílu ještě zvýšila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Podle USGS epicentrum leželo ve vzdálenosti 27 kilometrů od Muisne, což je oblast rybářských přístavů oblíbených mezi turisty.

"Nyní je důležité, aby Ekvádorci zůstali i za tohoto výjimečného stavu klidní," uvedl v televizním projevu Glas. Prezident Rafael Correa vyhlásil v celé zemi výjimečný stav a rovněž vyzval obyvatele ke klidu. Na komunitní síti Twitter pak vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Otřesy byly po dobu 40 vteřin cítit i v ekvádorské metropoli a mnoho lidí ve strachu utíkalo z budov ven na ulici. Quito leží asi 173 kilometrů od místa, kde se podle expertů nacházelo epicentrum zemětřesení.

Ještě hodinu po zemětřesení se objevovaly následné otřesy, některé z nich o síle až 5,6 stupně. Podle USGS epicentrum leželo ve vzdálenosti 27 kilometrů od Muisne, což je oblast rybářských přístavů oblíbených mezi turisty. Jeho střed byl v hloubce 20 kilometrů.

Foto: Patricio Ramos, ČTK/AP

Následky silného zemětřesení

"Byla jsem doma a dívala se na film, když se všechno začalo třást. Utíkala jsem na ulici a teď nevím, co se bude dít," popsala Lorena Cazaresová, jedna z obyvatelek ekvádorské metropole. Na snímcích, které poskytla vláda, byl vidět zřícený most ve městě Guayaquil, které leží v deltě řeky Guayas vlévající se do Tichého oceánu. Na letišti ve městě Manta byla zase zničena jedna z věží.

Pacifické středisko pro varování před tsunami oznámilo, že některé části pobřeží Ekvádoru mohou zasáhnout vlny o výšce 30 centimetrů až jeden metr. Úřady vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí k evakuaci. Varování před tsunami vydalo i sousední Peru, týká se severní části země.

Foto: Stringer, Reuters

Následky silného zemětřesení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám