Hlavní obsah

Zemětřesení v Japonsku připravilo o život devět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Čtvrteční zemětřesení na jihu Japonska si vyžádalo nejméně devět obětí, téměř osm stovek dalších utrpělo zranění. Stav padesáti z nich je vážný. Otřesy půdy v prefektuře Kumamoto dosáhly intenzity 6,2 Richterovy škály a seismologové podle stanice NHK očekávají i následné dozvuky, které mohou trvat až týden a mohou způsobit zhroucení již poškozených budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zasáhlo zemětřeseníVideo: AP

 
Článek

„Domy, jež byly poškozeny původními otřesy, se mohou zřítit. Když už máte jednou poškozenou budovu, stačí vteřinový otřes a spadne,“ konstatoval expert CNN Chad Myers.

Pátrání po lidech uvězněných v troskách zřícených budov stále probíhá, šance, že by se v nich našel ještě někdo živý, ale každou hodinou klesají. Evakuováno muselo být téměř 45 tisíc obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v JaponskuVideo: AP

Čtvrteční otřesy půdy pocítilo asi 750 tisíc Japonců, protože se epicentrum nacházelo poblíž hustě obydlené oblasti kolem města Mašiki na jihu ostrova Kjúšú. Subjektivně bylo zemětřesení silné, protože se jeho epicentrum nacházelo v malé hloubce, pouhých deset kilometrů pod zemským povrchem.

Foto: Yu Nakajima, ČTK/AP

Škody způsobené zeměstřesením

Ještěže ne pod mořem

Štěstí bylo, že se zem otřásla v pevninské oblasti, a zemětřesení tak nezpůsobilo vlnu tsunami.

Zemětřesení jsou v Japonsku poměrně častá, země vycházejícího slunce se totiž nachází v takzvaném ohnivém kruhu. Nejničivější otřesy v moderní historii zemi zdevastovaly před pěti lety. 11. března 2011 postihlo Japonsko zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály s epicentrem necelý 400 kilometrů severovýchodně od Tokia.

Přírodní katastrofa tehdy vyvolala ničivou tsunami, která způsobila mimo jiné jadernou havárii v elektrárně Fukušima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám