Hlavní obsah

Cruz zvažuje, že by Rubio byl jeho viceprezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Texaský senátor Ted Cruz se snaží posílit své pozice v boji o republikánskou nominaci do prezidentských voleb a získat si podporu stranického establishmentu. Svého soupeře, v březnu odstoupivšího Rubia, označil za možného kandidáta na viceprezidenta, i když ten o funkci neměl zatím zájem. Už dříve ho jako možného kandidáta na viceprezidenta označil i Donald Trump.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ted Cruz

Článek

„Kdokoli by přirozeně považoval Marka za úžasného kandidáta na viceprezidenta... Považuji ho za přítele,” prohlásil Cruz ve středečním rozhovoru s televizní stanicí CNN.

Rubio v úterý nepřímo podpořil Cruze v souboji s newyorským miliardářem, který je se 743 delegáty nejblíže získání 1237 hlasů potřebných k jistotě nominace. „Doufám, že (delegáti) nominují konzervativce... Jediný, kdo vyhovuje tomuto kritériu, je Ted Cruz,” uvedl v rozhovoru s internetovou televizí moderátora Marka Levina.

Texaský senátor dosud shromáždil podporu 545 delegátů a podle analytiků roste pravděpodobnost toho, že Trumpovi znemožní získat před volebním sjezdem potřebný počet hlasů.

Rubio sice svou kampaň před měsícem po neúspěchu ve floridském nominačním klání ukončil, na svém kontě má však podporu více než stovky delegátů, kteří pro něj budou hlasovat v prvním kole červencového volebního sjezdu. Pokud by s Cruzem vytvořili tým, jejich hlasy by mohly v očekávaném druhém či třetím kole připadnout právě jemu, což může hrát důležitou roli v předpokládaném souboji s Trumpem.

Trumpovým viceprezidentem být nechce

Rubio však v úterý reagoval i na to, že jej před několika dny jako jednoho z možných viceprezidentských kandidátů označil také Trump. Řekl, že o tuto pozici nemá zájem.

Rubio může hrát velkou roli během nominačního sjezdu v Clevelandu, z něhož vyjde republikánský kandidát. Má vazby na washingtonský stranický establishment, které postrádá nejen Trump, ale i Cruz. Sází na něj i třetí v boji John Kasich, který zatím získal jen 145 hlasů volitelů. Domnívá se, že v dalších kolech volby by jej mohli podpořit i další delegáti. Pokud by ale Cruz měl Rubia v týmu, mohli by se volitelé přiklonit k němu.

Reklama

Výběr článků

Načítám