Hlavní obsah

Kanadský pár žaluje spermobanku, místo zdravého vysokoškoláka je dárce schizofrenik a zločinec

Kanadský pár z Ontaria žaluje spermobanku v americké Georgii, že lhala o jednom z dárců. Tvrdila, že jde o vysokoškoláka s IQ 160, který se snaží získat doktorát, ve skutečnosti to však je nedostudovaný schizofrenik a zločinec. Pravdu zjistila dvojice žen po sedmi letech, když jim omylem banka zaslala informaci o skutečné totožnosti otce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jako když se den promění v noční můru,“ komentovala případ Angie Collinsová z Ontaria, která podala žalobu. V roce 2006 se svou partnerkou Elizabeth Hansonovou strávily čtyři měsíce hledáním vhodného dárce. Zdálo se, že by to mohl být muž s identifikačním číslem 9623 z georgijské banky Xytex. Jeho charakteristika zněla: neurolog a specialista na umělou inteligenci s IQ 160.

Po nitroděložním oplodnění se Collinsové v roce 2007 narodil syn. O sedm let později ale dostala od Xytexu omylem e-mail, v němž byla uvedena identita skutečného dárce.

Nyní devětatřicetiletý John Christian Aggeles trpí schizofrenií a byl také odsouzen za násilný trestný čin - vloupal se do domu, kde odcizil hudební nástroje, za což byl odsouzen na osm měsíců. Nikdy žádnou školu nedokončil a nebyl ani schopen udržet si nějakou práci. Pokud se zrovna neléčil na klinice, prodával své sperma.

Ani jeho fotka nebyla pravá, chybělo na ní velké mateřské znaménko.

Aggelesovy děti jsou u 26 párů

Podle webu CW39 je Aggeles otcem 36 dětí. Server listu New York Daily News uvedl, že jde o 17 dívek a 19 chlapců, jež jsou nyní ve věku od jednoho do 12 let. Jeho sperma bylo totiž zmrazeno pro budoucí použití. Podobně jako Collinsová s Hansonovou je postiženo 26 párů.

Je možné, že se k žalobě přidá dalších 15 rodin z USA a Británie, řekla právnička kanadské dvojice. „Firma nese odpovědnost. Nejenže by měla vrátit peníze, ale myslím si, že by měla uhradit i škody,“ uvedla jedna z postižených. Není jasné, jaké škody měla na mysli.

Jiné se ale k procesu připojit nemíní a podle nich falešné informace nevadí: „Nemyslím si, že na tom záleží. Myslím, že dítě bude v pořádku,” uvedla další z nich.

Protože se georgijská spermobanka k případu zatím nevyjádřila, není jasné, jak k poskytnutí falešné charakteristiky dárce došlo; zda ji uvedl sám dárce, či ji upravila samotná banka.

K první možnosti se přiklonil server New York Post, který citoval ze žaloby. Podle ní Aggeles páry, které chtěly jeho sperma, obalamutil. Otázkou tedy je, zda nebude stíhán i on sám, což však z dosavadních zpráv médií neplyne.

Reklama

Výběr článků

Načítám