Hlavní obsah

Ryan odmítl nominaci do boje o Bílý dům, prý definitivně

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan v úterý definitivně odmítl spekulace o tom, že by se mohl jako soupeř Donalda Trumpa zapojit do zápasu o nominaci kandidáta republikánů pro prezidentské volby. V prohlášení v sídle vedení Republikánské strany řekl, že vybírat by se mělo jen z politiků, kteří prošli primárkami.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan

Článek

Podle amerického tisku na populárního Ryana republikánské vedení sázelo, protože se jevil jako vhodná alternativa konzervativního newyorského magnáta. Jeho dosavadní volební kampaň republikánské politiky děsí, protože Trumpovy nevybíravé výroky voliče odrazují a podle mnohých republikánů předem likvidují jeho šance na vítězství v prezidentských volbách.

Ryan se do nominačního zápasu nezapojil a výzvy, aby se Trumpovi postavil, už několikrát odmítl. Loni se ale choval v podstatě stejně, když mu bylo nabízeno uvolněné místo šéfa Sněmovny reprezentantů. Přesto post nakonec přijal. Mnozí proto doufali, že Ryan i v nominačním prezidentském zápasu nakonec své odmítavé stanovisko změní.

„Nepočítejte se mnou," řekl v úterý Ryan novinářům ve Washingtonu. „Ať je jasno: nechci a nehodlám přijmout nominaci naší strany. Dospěl jsem k jasnému rozhodnutí neucházet se o post prezidenta, nedovolím, aby mé jméno v nominaci padlo," konstatoval.

Pokud žádný z kandidátů nepřijde na červencovou závěrečnou nominační konferenci se zajištěnou většinou delegátů, musí být podle Ryana v dalších volebních kolech výběr omezen jen na ty politiky, kteří prošli primárkami. „Prostě si myslím, že chce-li člověk získat stranickou nominaci, aby se stal prezidentem, musí se boje skutečně zúčastnit," prohlásil Ryan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám