Hlavní obsah

Virus zika je děsivější, než jsme si mysleli, přiznala šéfka centra pro kontrolu nemocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Epidemie viru zika je děsivější, než jsme původně připouštěli, a může mít dalekosáhlejší následky. Na tiskové konferenci v Bílém domě to v pondělí (v noci na úterý SELČ) přiznala ředitelka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) Anne Schuchatová. Podle ní je rozsah komplikací při porodu větší, než se předpokládalo. Obvykle velmi opatrně hovořící šéfka CDC také vysvětlila, že se situace od jejího posledního vyjádření výrazně změnila k horšímu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéfka CDC Anne Schuchatová během tiskové konference v Bílém domě

Článek

„Téměř každý den se o viru dozvídáme nové skutečnosti. A to, co jsme dosud zjistili, není příliš uklidňující. Všechno, co o zice víme, se zdá být děsivější, než jsme původně předpokládali,“ zahájila šéfka CDC brífink v úřadu amerického prezidenta.

„Zjistili jsme, že virus je spojen s celou řadou poporodních komplikací. Nejen s mikrocefalií, ale také s předčasnými porody, krvácením, slepotou a dalšími defekty,“ citovala ji BBC.

Podle ní představuje zika riziko po většinu období těhotenství, nikoli jen v prvním trimestru, jak se původně předpokládalo.

Epidemie viru zika propukla před rokem v Brazílii a postupně se šíří do dalších, především tropických, částí světa včetně Spojených států. Nákazu přenášejí komáři, přičemž riziko zdravotních komplikací představuje především pro těhotné ženy, přesněji pro jejich ještě nenarozené děti.

CDC původně předpokládalo, že komáři infekci přenášejí na území dvanácti států, ukázalo se však, že se nákaza vyskytuje až ve třiceti státech USA.

Příznaky onemocnění virem zika

Zvýšená teplota nad 38 stupňů Celsia.

Možné otoky kloubů, především menších na rukou a nohou.

Makulopapulární vyrážka často se šířící z tváře na tělo.

Překrvení očních spojivek nebo nehnisavý zánět spojivek.

Slabost a bolesti hlavy.

Inkubační doba se pohybuje od 3 do 12 dní.

Příznaky ustupují po 2 až 7 dnech.

„Opravdu doufáme, že nedojde k rozšíření v pevninské části USA. Státy ale na to musejí být připraveny,“ konstatovala dále Schuchatová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám