Hlavní obsah

Nákladní loď Dragon dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazila v neděli nákladní loď Dragon, kterou na oběžnou dráhu vynesla raketa americké soukromé společnosti SpaceX. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Odpojit by se měla 11. května.

Foto: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Modul SpaceX na základně na Mysu Canaveral

Článek

Nákladní loď Dragon zachytil ve 13:23 SELČ robotickým ramenem britský astronaut Timothy Peake z Evropské vesmírné agentury (ESA). Na ISS se tak dostaly více než tři tuny jídla, vody a dalších zásob a zařízení pro jeho mezinárodní posádku, jejímiž členy jsou kromě Peakea také Američané Scott Kelly a Timothy Kopra a ruští kosmonauti Jurij Malenčenko, Sergej Volkov a Michail Kornijenko.

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti na ISS budou testovat nafukovací obytný modulVideo: Novinky/Reuters

Součástí nákladu je i 20 myší, které budou použity pro zkoumání svalové atrofie a řídnutí kostí ve vesmíru. Média si u nové mise bez posádky všímají hlavně nafukovacího modulu BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), který je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace.

Revoluce v kosmickém bydlení

Po připevnění k vesmírnému komplexu se v květnu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, což je pro představu velikost malé ložnice. Bydlet v něm prozatím ale nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.

Pokud se experiment podaří, půjde podle amerických expertů o malou revoluci v kosmickém bydlení. Nafukovací moduly se mají využívat při budování základen na Měsíci a Marsu. Vědci nyní pracují na vylepšení obalu, který má být odolnější proti nárazu kosmického "smetí" než plášť standardních modulů.

Předchozí start nákladní lodě Dragon k ISS se koncem loňského června nezdařil. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění, zřejmě kvůli závadě ocelové vzpěry, která uvolnila héliové tlakové lahve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám