Hlavní obsah

Trump se bojí Kasiche. Chce, aby boj o Bílý dům vzdal

Washington

Donald Trump vyzval v neděli svého protikandidáta Johna Kasiche, aby vzdal boj o Bílý dům. Realitní magnát ho obvinil, že mu odčerpává hlasy delegátů, aniž by měl šanci nominační souboj vyhrát. Trumpovo prohlášení podle analytiků potvrzuje obavy jeho týmu, že se newyorskému miliardáři vzdaluje šance na získání 1237 delegátských hlasů potřebných k nominaci.

Foto: Jim Young, Reuters

Donald Trump při mítinku ve wisconsinském West Allis

Článek

„Kdyby nebylo Kasiche, automaticky bych vyhrál,” prohlásil Trump na shromáždění voličů ve státě Wisconsin, kde se v úterý uskuteční důležité republikánské primárky. Podle Trumpa mu Kasich jen odebírá hlasy, ale nic jiného nedělá.

„Jediné, co dělá, je, že jezdí z místa na místo, prohrává a dál v tom pokračuje. Bere mi moje hlasy, nebere hlasy Cruzovi. Bere moje hlasy,“ řekl miliardář ve Wisconsinu.

Současně ale prohlásil, že by měl Kasich požádat vedení republikánské strany, aby mu umožnila účastnit se červencového nominačního sjezdu, i kdyby se už dalších primárek neúčastnil.

„Jestliže chce mít své jméno v nominačním seznamu, může to udělat, ale nemusí dál pokračovat a brát mi hlasy,“ dodal Trump.

Hovoří sice o tom, že ve Wisconsinu drtivě vyhraje, jenže podle průzkumů není ve státě na severu USA favoritem. Na svého hlavního soupeře Teda Cruze ztrácí deset procentních bodů, což by znamenalo, že dostane kolem třiceti procent hlasů a Cruz okolo čtyřiceti.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Ohijský guvernér John Kasich na mítinku v e wisconsinském Armory

Kasich, který zatím vyhrál jen ve svém domovském Ohiu, za oběma svými rivaly ve Wisconsinu daleko zaostává. Přesto opakovaně tvrdí, že z boje až do červencové závěrečné nominační konference neodstoupí.

„Má-li Trump za to, že odstoupit z boje je dobrý nápad, těšíme se, až to sám udělá,” prohlásil v pondělí Kasichův mluvčí Chris Schrimpf. „Ukazuje to, že Trump ví, že jeho nejtěžší soupeř ve Wisconsinu je John Kasich.“

Kasich sází na nominační sjezd

Kasich je přesvědčen, že ani Cruz ani Trump nezískají nadpoloviční většinu hlasů, která by jim zajistila automaticky nominaci.

Pokud do červencové nominační konference v Clevelandu žádný kandidát nadpoloviční většinu delegátů na svou stranu nezíská, odehraje se zřejmě dramatické ”bojové” hlasování.

V druhém a v případných dalších kolech už hlasující nebudou vázáni výsledky primárek a výsledek voleb bude otevřený. Podle Kasiche na konferenci Trump neuspěje, protože nemá podporu hlavního proudu Republikánské strany.

Trump také řekl, že je nefér, aby se pro nominaci požadovala nadpoloviční většina hlasů delegátů a ne většina prostá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám