Hlavní obsah

Demokracii vám vnucovat nebudeme, slíbil Kubáncům Obama. Ti mu aplaudovali

– Havana

Lidé by měli mít právo kritizovat vládu a organizovat poklidné protivládní protesty. Lidská práva jsou univerzální, třebaže na ně mají vlády obou zemí odlišný názor. Spojené státy ale demokracii nikomu vnucovat nebudou. Během historické návštěvy Kuby to prohlásil americký prezident Barack Obama a vyzval Kongres, aby zrušil embargo.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama během projevu v Havaně

Článek

"Jen se svobodným přístupem k informacím a k různým názorům budete moci plně využít svůj potenciál," řekl dále šéf Bílého domu.

Obama navštívil Kubu jako první úřadující americký prezident po 88 letech a setkal se i s tamními disidenty. Ve vstřícně vedeném projevu přenášeném po celé Kubě mimo jiné vyzval americký Kongres ke zrušení obchodní blokády karibské země.

Většinu Kongresu ale drží republikáni, kterým nejsou Obamovy námluvy s kubánským režimem příliš po chuti. Tvrdí, že nejprve musí přijít na řadu demokratizační změny na Kubě.

Ve prospěch řadových Kubánců

Právě za výzvu ke zrušení embarga si ale Obama, hovořící k publiku Velkého divadla v Havaně, vysloužil největší potlesk. Lidé však aplaudovali i jeho slovům, že všechna dosavadní dílčí zlepšení zablokovaných ekonomických a diplomatických vztahů jsou ve prospěch řadových Kubánců.

Již v pondělí se Barack Obama jednal s kubánským vůdcem Raúlem Castrem. Řeč byla o možnostech hospodářské spolupráce, rozvoje turistiky a rovněž o demokracii a lidských právech, jejichž porušování podle něho stojí v cestě ke zrušení více než půl století platného embarga. [celá zpráva]

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Kubánský prezident se pokusil zvednout ruku Baracka Obamy na závěr tiskové konference v Havaně.

Castro v pondělí odmítl, že by na Kubě byli političtí vězni a prohlásil, že žádná země nedodržuje lidská práva stoprocentně.

Americký prezident sice přímo nevyzval ke změně režimu, lidé se však podle něho nemají bát změn a musí si uvědomit, že mají věci ve svých rukou. USA jim podle něho demokracii silou vnucovat nebudou ani nemohou.

Opatrná podpora disentu

Součástí programu posledního dne Obamovy cesty bylo v úterý i setkání s kubánskými disidenty. To bylo podle amerických diplomatů předem dohodnutou podmínkou celé návštěvy.

V krátkém projevu na soukromé schůzce na velvyslanectví USA prezident ocenil "mimořádnou odvahu" kubánské opozice a podle agentury AP vyjádřil nesouhlas s represemi Castrova režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám