Hlavní obsah

Castro chtěl zakončit tiskovku s Obamou triumfálně. Nedopadlo to nejlíp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Poněkud rozpačitý závěr měla pondělní tisková konference prezidentů Baracka Obamy a Raúla Castra v Havaně. Přestože ji většina komentářů označuje za historickou, protože se vrcholní politici obou zemí setkali na Kubě poprvé po 88 letech, konec brífinku se Castrovi příliš nevydařil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tiskovou konferenci Obamy a Castra zakončilo rozpačité gestoVideo: Reuters

 
Článek

Kubánský prezident se pokusil na závěr zvednout do vzduchu Obamovu ruku zřejmě v jakémsi triumfálním gestu.

Amerického prezidenta ale očividně zaskočil, protože ten sice svou pravačkou zdravil lidi v sále a usmíval se, ale jeho levačka zůstala ve vzduchu bezvládně držená Castrem.

Nepříliš zdařilého gesta si začali všímat novináři a další lidé na sociálních sítích. Například Simon Ricketts z britského deníku The Guardian na Twitteru poznamenal, že Obama použil starý trik s „falešnou rukou“, aby Castra zesměšnil.

Server amerického listu USA Today se zase řečnicky zeptal, jestli to nebylo tím, že se Obama nechtěl s Castrem držet za ruce. Na vysvětlení se novináři zeptali i mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta, ale ten prozatím neodpověděl.

Gesto s ochablou rukou uzavřelo tiskovou konferenci, na které se oba prezidenti shodli, že chtějí dále zlepšovat vztahy mezi svými zeměmi. Jednotu ale nenašli v otázce dodržování lidských práv a rozvíjení demokracie.

Podle CNN byl brífink mimořádný i v tom, že kubánský komunistický vůdce na začátku povolil jen jednu otázku a byl pak zaskočený přívalem dotazů, na které ještě nikdy neodpovídal.

Mimo jiné prohlásil, že v jeho zemi nejsou političtí vězni, a dodal, že pokud dostane seznam zadržovaných z politických důvodů, okamžitě je nechá propustit. Exiloví disidenti na to okamžitě reagovali zveřejněním takového seznamu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám