Hlavní obsah

Disidenti vzali Castra za slovo a zveřejnili seznam politických vězňů

– Havana

Kubánští disidenti odpověděli na pobídku prezidenta Raúla Castra. Ten v pondělí uvedl, že v jeho zemi nejsou žádní političtí vězni, a prohlásil, že pokud dostane seznam lidí zadržovaných z politických důvodů, okamžitě je propustí. Kubánská exilová organizace FNCA kontrovala výčtem 47 politických vězňů, uvedla agentura EFE.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ruce prezidentů Baracka Obamy a Raúla Castra v přátelském gestu při tiskové konferenci v Havaně

Článek

Kubánsko-americká národní nadace (FNCA) dokonce označila za „drzost” Castrovo prohlášení, že v zemi političtí vězni nejsou.

Raúl Castro pobídku ke zveřejnění seznamu politických vězňů utrousil v pondělí po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou v Havaně. [celá zpráva]

„Dejte mi seznam politických vězňů a pustím je na svobodu, než se setmí,” řekl doslova.

Dodal i podmínku, pokud existují. Komunistický vůdce dlouhodobě tvrdí, že na Kubě političtí vězni nejsou.

Krátce na to jedna z nejvlivnějších exilových kubánských organizací takový seznam zveřejnila. (můžete ho vidět zde)

„Na dnešní žádost kubánského prezidenta Raúla Castra Kubánsko-americká národní nadace zveřejnila seznam ověřených politických vězňů. Očekáváme, že tito političtí vězni budou propuštěni bez jakýchkoli podmínek do dnešního večera,“ uvedla FNCA.

Žádné velké změny

Podle další opoziční organizace Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) bylo jen v letošním roce na Kubě zadrženo z politických důvodů 2555 lidí, i když většina z nich jen na několik hodin.

Důkazem toho je i zatčení desítek členek skupiny Dámy v bílém, která sdružuje manželky politických vězňů, jen několik hodin před příletem Obamy na Kubu. [celá zpráva]

Kubánští disidenti opakovaně prohlašují, že během déle než ročního oteplování vztahů USA a Kuby se postavení kubánské opozice nijak nezměnilo a Kubánci stále žijí v totalitě. Podle některých je navíc zlepšování vztahů kontraproduktivní, neboť kubánský režim tak jen získal aureolu legitimity.

"Ten seznam nebude nikdy kompletní," prohlásil šéf exilového Střediska pro svobodnou Kubu (CFC) Frank Calzón. A dodal, že součástí dohody Havany s Washingtonem, která zahájila novou kapitolu v jejich vztazích, bylo propuštění 53 kubánských disidentů koncem roku 2014. Někteří z nich ale byli letos opět zatčeni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám