Hlavní obsah

Političtí vězni? Dejte mi seznam a propustím je, řekl Castro Obamovi v Havaně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana
Aktualizováno

Několik hodin trvala pondělní schůzka amerického prezidenta Baracka Obamy s kubánským prezidentem Raúlem Castrem. Podle Obamy schůzka vedla k dalšímu pokroku v normalizaci vztahů, Castro považuje za důležité ukončit americké hospodářské embargo, uvedly obě hlavy států na společné tiskové konferenci. Obama zdůraznil, že o politice Kuby nemůže rozhodovat nikdo zvenčí. Dlouze se také věnoval problematice lidských práv.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezidenti USA a Kuby Barack Obama (vlevo) a Raúl Castro v Havaně

Článek

Obama se na schůzce opakovaně věnoval otázce lidských práv: „Budeme hájit zásadní principy, za kterými si stojíme, hájíme demokracii, svobodu vyznání, svobodu projevu, a to nejsou americké hodnoty, ale obecné hodnoty, svoboda, o které mluvil José Martí.“ Právě u památníku tohoto bojovníka za nezávislost Kuby na Španělsku položil Obama věnec.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Barack Obama klade věnec u památníku José Martího

Castro na setkání s Obamou zdůraznil, že Kuba lidská práva chrání. Občanská, politická, ekonomická a kulturní práva jsou nedělitelná, řekl vůdce Kuby. Podle Obamových slov také v rozhovoru kritizoval situaci v USA: „Castro se zmínil i o problémech v USA,“ uvedl šéf Bílého domu. Castro podle něj mluvil o rasových problémech, o chudobě. Prezident Obama vyzdvihl, že kritiku vítá: “Neměli bychom být imunní ke kritice nebo se jí obávat.“

Když se Obama poněkolikáté vrátil k otázce lidských práv, Castro se neudržel a dodal, že otázka lidských práv by se neměla politizovat. "Dejte mi seznam politických vězňů a pustím je na svobodu, než se setmí," řekl Castro.

Obama pak uvedl, že USA zmiňují tuto otázku u všech zemí, kde se tato práva porušují, včetně Číny, a že až pojede do Vietnamu, bude o nich hovořit také.

O Kubě rozhodnou Kubánci

Americký prezident v Havaně ubezpečil, že „o osudu Kuby nemohou rozhodovat Spojené státy ani žádná jiná země. O budoucnosti Kuby rozhodnou sami Kubánci.“ USA přitom podporovaly v roce 1961 vylodění emigrantů v Zátoce sviní s cílem svrhnout Castrovu vládu. „To, co jsme dělali padesát let, nesloužilo ani našim zájmům, ani zájmům kubánského lidu,” dodal Obama.

Obama řekl, že nastal „nový den“ mezi USA a Kubou: „Pohnuli jsme se dopředu na mnoha frontách.“ Zmínil, že USA umožnily studijní cesty jednotlivců na Kubu a od letoška budou létat na Kubu americké aerolinky.

Ekonomické embargo

„Dělí nás jen devadesát námořních mil, takže jsme logicky blízkým obchodním partnerem,“ zdůraznil Obama. Podle něj se po zrušení embarga otevře americkým firmám možnost najímat přímo Kubánce a budou moci vznikat společné podniky.

Castro uvedl, že hlavní překážkou normalizace vztahů je právě pokračující ekonomické embargo. Jak ale Obama upozornil, o jeho zrušení nerozhoduje on, ale Kongres.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezidenti USA a Kuby Barack Obama Raúl Castro

Boj proti zločinu

Obama uvedl, že obě země mají „dva rozdílné (politické) systémy i ekonomické systémy“, jak ale zdůraznil, „když sdílíme své ideje s respektem, oba vyhráváme a lidé se budou mít lépe“. Zmínil spolupráci v boji proti pašování lidí, které je porušováním lidských práv, i boj s narkomafií.

Foto: Dennis Rivera, ČTK/AP

Castro poslouchá americkou hymnou před monumentem revolucionáře Ernesta Che Guevary

Ocenil i kubánské lékaře, pomáhající spolu s americkými v boji s cholerou na Haiti i v boji s ebolou v západní Africe.

Obamův projev trval nezvykle dlouho, což prezident avizoval: „Protože mi nabídli, že mohu hovořit o všem, bude moje řeč delší než obvykle.“ Dodal, že s prezidentem žertovali na téma překonání pověstně dlouhých projevů Fidela Castra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám