Hlavní obsah

Trump utrpěl dvě porážky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dosavadní favorit republikánských primárek, realitní magnát Donald Trump, utrpěl v sobotu dvě porážky. Nevyhrál ani ve Washingtonu, kde uspěl floridský senátor Marco Rubio, ani ve Wyomingu, kde zvítězil jeho největší soupeř Ted Cruz. Situace před důležitými úterními primárkami na Floridě se zkomplikovala.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Donald Trump

Článek

Na republikánském volebním shromáždění v hlavním městě Washingtonu zvítězil floridský senátor Marco Rubio. V americké metropoli dostal podle odhadů CNN a NBC senátor Rubio 37 procent hlasů a získal tak 10 delegátů. Jen o procento méně a devět delegátů ve Washingtonu vybojoval guvernér Kasich. Trump skončil na třetím místě se 14 % a Cruz na čtvrtém s 12 % hlasů, což na zisk delegátů nestačilo.

Foto: ČTK/AP

Floridský senátor Marco Rubio

Zájem byl mimořádný, lidé museli čekat před hotelem, kde se shromáždění konalo, ve frontě až tři hodiny. „Je vzrušující vidět tolik republikánů v hlavním městě,” řekla jedna z hlasujících Erika Walterová. Ve frontě podél tří čtvrtin bloku čekalo několik set lidí. Hlasy ve Washingtonu odevzdalo 2839 republikánů.

Foto: Chris Keane, Reuters

Ted Cruz

Ve státě Wyomingu vyhrál s jasným náskokem texaský senátor Ted Cruz, který dostal 66 procent hlasů a získal devět delegátů z dvanácti. Na druhém místě se se ziskem 20 procent hlasů umístil Rubio a teprve na třetím se sedmi procenty dosavadní favorit republikánského klání Trump. Oba získali po jednom delegátovi. O podpoře jednoho z delegátů se rozhodne později.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA s českými kořeny John Kasich

V sobotu se rozhodovalo na okresním shromáždění pouze o 12 delegátech, dalších 14 zvolí sjezd strany 16. dubna. Zbývající tři delegátská místa jsou rezervována pro státní vedení strany.

V republikánském hlasování na americkém tichomořském území Guamu získal v sobotu jednoho delegáta Ted Cruz.

Republikáni – výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzRubioKasich
Washington D. C.13,8 (0)12,4 (0)37,3 (10)35,5 (9)
Wyoming7,2 (1)66,3 (12)19,5 (1)0 (0)
Guam- (-)- (1)- (-)- (-)

Na Guamu nemají primárky či volební shromáždění jako jinde. Delegáti jsou tu voleni přímo na stranickém shromáždění a mohou později podpořit kandidáta, kterého si sami vyberou.

Nejvíce delegátů mezi republikány získal zatím Donald Trump, podle CNN 462, následovaný Tedem Cruzem s 371. Marco Rubio má podporu 166 a John Kasich 63 delegátů. K získání republikánské nominace jich je zapotřebí 1237.

Počty dosud získaných delegátů
Donald Trump462
Ted Cruz371
Marco Rubio165
John Kasich63
Odstoupivší
Ben Carson8
Jeb Bush4
Carly Fiorinová1
Mick Huckabee1
Rand Paul1

Clintonová opět vyhrála

V demokratických primárkách na Severních Marianách zvítězila Hillary Clintonová, a připsala si tak na seznam čtyři nové delegáty. Její rival Bernie Sanders získal dva. Na stranu Clintonové se po primárkách navíc přiklonilo i všech pět místních takzvaných superdelegátů, tedy funkcionářů strany, kteří se nemusí řídit výsledkem hlasování.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hillary Clintonová zůstává favoritkou u demokratů.

Clintonová je v demokratickém nominačním souboji favoritkou, dosud získala 776 delegátů, zatímco Sanders 551. Se započtením superdelegátů má bývalá první dáma a exministryně zahraničí už 1244 delegátů a její rival 576, uvedla CNN. K získání demokratické nominace jich je zapotřebí 2383.

V úterý se budou konat primárky a volební shromáždění demokratů a republikánů v Illinois a také v Ohiu, na Floridě, v Missouri a v Severní Karolíně. O republikánské nominaci se bude rozhodovat rovněž v primárkách na Severních Marianách.

Reklama

Výběr článků

Načítám