Hlavní obsah

Debata republikánů se obešla bez útoků na Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Bez ostrých vzájemných výpadů proběhla ve čtvrtek další z republikánských televizních debat, která se tentokrát odehrála před kamerami stanice CNN na Floridě. Čtveřice prezidentských kandidátů se pět dní před klíčovými primárkami v tomto lidnatém státě pustila do věcné diskuse o tématech imigrace, volného obchodu či klimatických změn.

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump (vlevo) a senátor Ted Cruz

Článek

Narozdíl od minulých debat se kvarteto uchazečů o prezidentskou nominaci dívalo na řadu otázek podobně a útoky vůči suverénnímu lídrovi dosavadního průběhu primárek Donaldu Trumpovi byly pouze ojedinělé.

Všechny soupeře proti sobě populistický magnát sjednotil pouze v jednom případě, když se rázně vymezili vůči dalšímu z jeho kontroverzních protiislámských výroků. Trump ve čtvrtek prohlásil, že stoupenci islámu "nás nenávidí". "Máme vážný problém s nenávistí. Čelíme ohromné nenávisti," řekl Trump.

Floridský senátor Marco Rubio kritizoval tento výrok, kvůli němuž požaduje klíčová muslimská organizace v USA omluvu, a označil americké muslimy za patrioty. Rovněž Ted Cruz a John Kasich se vůči Trumpovi v tomto bodě vymezili.

Jinak se však debata nesla v nezvykle poklidném a věcném duchu, kdy se Trump snažil poprvé v rámci televizních diskusí působit jako sjednotitel roztříštěné Republikánské strany. Texaský senátor Cruz se vytrvale prezentoval jako konzervativec, který narozdíl od názorově nevyhraněného Trumpa v přímém souboji porazí očekávanou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. Rubio, pro něhož budou primárky v domovském státě existenční, se v debatě pokusil zaujmout jako představitel nové generace republikánské politiky. Kasich zase cílil především na voliče ve svém Ohiu sliby pozitivních ekonomických změn.

Debata v Miami byla považována za jednu z posledních možností, kterak mohou představitelé tradičních republikánských proudů zastavit nevyzpytatelného miliardáře Trumpa na cestě k nominaci. Podle průzkumů je před úterními nominačními souboji na Floridě, v Ohiu a dalších třech státech Trump jasným favoritem.
Na Floridě, se hraje o 99 delegátů. V Ohiu, odkud pochází poslední z kandidátů John Kasich, je to 66. V obou případech bere vítěz většinovým systémem všechny hlasy. Spolu s dalšími třemi státy (Illinois, Severní Karolína, Missouri) se budou rozdělovat hlasy celkem 367 delegátů.
Podle aktuálního propočtu agentury AP má Trump zatím podporu 458 delegátů, Cruz 359 a Rubio 151, čtvrtý Kasich získal 54 delegátů. Pro nominaci Republikánské strany je nutné mít hlasy 1237 delegátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám