Hlavní obsah

FBI zlikvidovala síť ruských agentů, stěžovali si na nedostatek vzrušení

– Washington • Aktualizováno

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) odhalil skupinu ruských špiónů, kteří se v USA snažili shromažďovat informace z energetického sektoru. O úspěchu informovala v noci na čtvrtek agentura Reuters. Zásah přišel po více než dvou letech odposlouchávání. Dva Rusové nemohou být s ohledem na status diplomatů obviněni, třetí stane před soudem 4. dubna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Obvinění čelí agent ruské rozvědky SVR Jevgenij Burjakov, který v USA působil jako bankovní úředník. Odhalen byl loni v lednu spolu se svými spolupracovníky Igorem Sporyševem a Viktorem Podobným, kteří v USA působili pod krytím diplomatů v OSN, jeden sloužil jako atašé, další byl obchodním zástupcem.

Trojice v USA shromažďovala důvěrné ekonomické informace a snažila se verbovat agenty. Předmětem jejich zájmu byly zejména informace o amerických sankcích proti Rusku.

FBI, které se podařilo proniknout do ruské tajné služby SVR, se doslechla, že pro ni pracuje Burjakov zaměstnaný v ruské státní bance Vnešekonombank. Úřad proto začal s přípravou složité akce.

Odposlechy jako důkaz

Sporyševa v dubnu 2012 kontaktoval agent FBI, který se vydával za analytika jisté newyorské energetické firmy. Po dva roky ruskému agentovi dodával údajně důvěrné informace výměnou za dárky a peníze. V roce 2013 Sporyševovi předal složky s analýzou americké energetiky. V kroužkovém pořadači bylo ukryto záznamové zařízení.

Po dvou měsících si složky vyžádal zpět s odůvodněním, že by v opačném případě ztratil zaměstnání. Obsah odposlechů byl pak hlavním důkazním materiálem proti ruským agentům.

Všichni tři byli vyslýcháni. Burjakov přiznal vinu, Podobnyj si stěžoval, že jeho práce postrádala patřičné vzrušení. Uvedl, že očekával, že to „bude jen o málo více při zemi než ve filmech Jamese Bonda”.

Reklama

Výběr článků

Načítám