Hlavní obsah

Volební superúterý může upevnit náskok Trumpa a Clintonové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké primárky a stranická shromáždění v tuctu států unie mohou potvrdit náskok favoritů - republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové. Takzvané volební superúterý může de facto rozhodnout o jejich nominaci do podzimních prezidentských voleb, byť definitní rozhodnutí padne asi až 15. března. V tento den by podle predikcí mohli oba získat nadpoloviční počet hlasů volitelů, uvedl list The Washington Post.

Foto: Reuters

Trumpův volební plakát v Alabamě, kde se konají primárky 1. března

Článek

Republikáni a demokraté budou mít stranické primárky v Alabamě, Arkansasu, Georgii, Massachusetts, Oklahomě, Tennessee, Texasu, Vermontu a Virginii. Společně se také konají stranická shromáždění v Coloradu a Minnesotě.

Republikáni navíc v úterý pořádají primárky na Aljašce a ve Wyomingu, zatímco demokraté sami pořádají stranické hlasování v Americké Samoi, která je nezačleněným územím Spojených států.

Ve 40 zemích světa navíc začnou demokratické primárky pro Američany pobývající v zahraničí, kteří budou moci hlasovat až do 8. března.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Donald Trump

Velkým favoritem republikánských primárek je Donald Trump, který má šanci vyhrát v deseti z jedenácti států, kde se konají, uvedl v úterý The Washington post.

Podle průzkumů neuspěje jen v Texasu, kde zřejmě vyhraje místní senátor Ted Cruz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Agent napadl na Trumpově mítinku fotografa amerického časopisuVideo: Joe Perticone from Independent Journal Review, Reuters

Víkendové průzkumy CNN a ORC ještě uváděly, že Trump by nemusel úplně uspět v Arkansasu. Zřejmě také neuspěje na žádném z předvolebních shromáždění, kde se výsledky obtížně předpovídají. V Minnesotě by mohl zabodovat Marco Rubio.

V Coloradu je situace ještě nejasnější, ale ve všech třech naposledy zmíněných státech jsou rozdíly jen v řádech procentních bodů na hranici statistické chyby. V Coloradu a Wyomingu je ale volba několikastupňová a počty delegátů nebudou hned oznámeny.

V úterním hlasování se proporčně rozdělí 595 delegátů.

Odhad výsledků primárek republikánů (v procentech)
Stát / PolitikTrumpRubioCruzPoznámka
Alabama421916Carson 11
Aljaška28924
Arkansas232327
Georgia302323
Massachusetts42209Kasich 18
Minnesota182321Carson 11
Oklahoma332422
Tennessee361219
Texas251636
Vermont331511Kasich 14
Virginie362116
Zdroj: The Washington Post

Trump už získal do stranických voleb hlasy 82 delegátů, zatímco Cruz jen sedmnácti a Rubio šestnácti. Realitní magnát může svůj náskok upevnit také proto, že ve čtyřech státech může dostat všechny hlasy delegátů, jestliže žádný z jeho soupeřů nezíská alespoň dvacet procent hlasů.

Trump má značnou podporu voličů. Aktuální průzkum mu přiřkl hlasy 49 procent dotázaných republikánů – takovou podporu zbývající kandidáti nemají ani při spojení svých sil.

Marco Rubio v průzkumu získal 16 procent hlasů a na třetím místě skončil konzervativec Ted Cruz s 15 procenty. Čtvrtý je Ben Carson s deseti procenty a pátý John Kasich s šesti procenty.

Tažení proti Trumpovi

Cruz i Rubio se proto snažili ještě v pondělí přesvědčit voliče, aby dali hlas jim. Cruz apeloval na Texasany. Doufá, že by v tomto státě mohl vyhrát své první primárky. Podle průzkumu tam má náskok skoro deseti procentních bodů před Trumpem. Cruz ale zatím nedokázal sehnat podporu jediného vlivného senátora.

Foto: Chris Keane, Reuters

Ted Cruz

Rubio sice má silnou podporu v Kongresu, podpořil ho v pondělí i významný senátor Lamar Alexander, ale mnozí další váhají. Rubio se tak snaží pod svou vlajkou spojit kohortu odpůrců Trumpa.

Jihokarolínská senátorka Nikky Haleyová, která ho podporuje, zmínila neúspěchy Trump Vodky a zejména hypoteční společnosti Trump Mortgage, která zkrachovala za hypoteční krize v roce 2008 pouhých 18 měsíců poté, co začala podnikat.

Vazby na KKK?

Realitní magnát ale hlavně čelí obvinění z vazeb na rasistický Ku-klux-klan, protože se dostatečně nedistancoval od nabídky podpory ze strany bývalého Velkého čaroděje klanu Donalda Duka.

Objevují se i zmínky o případu jeho otce, který byl zřejmě zadržen v roce 1927 v souvislosti s razií na členy KKK v New Yorku. Trump přitom v roce 2000 přestal podporovat marginální reformistickou stranu kvůli tomu, že do ní vstoupil Duke. V části amerických médií probíhá tažení proti Trumpovi.

Foto: Jim Young, Reuters

Marco Rubio

Trumpa v neděli podpořil alabamský senátor Jeff Sessions, který je podle serveru Politico považován za klíčovou postavu konzervativního hnutí Tea Party, k němuž se hlásí i Trumpův soupeř Ted Cruz.

Minulý týden Trumpovu kandidaturu podpořili republikánští členové Sněmovny reprezentantů Duncan Hunter a Chris Collins a rovněž guvernér státu New Jersey Chris Christie, který minulý týden z kampaně odstoupil.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Guvernér New Jersey Chris Christie na tiskové konferenci v Trentonu

Clintonová může dále odskočit

U Demokratické strany je před volebním superúterým souboj mezi dvěma kandidáty výrazně přehlednější.

Svou pozici může upevnit Hillary Clintonová, která si nad jediným vyzývatelem Berniem Sandersem v celonárodním průzkumu udržuje náskok 17 procentních bodů.

V průzkumu získala 55 procent hlasů. Svůj náskok proti lednové anketě o tři procentní body zvýšila.

Reklama

Výběr článků

Načítám