Hlavní obsah

Clintonová jasně vyhrála nominační souboj v Jižní Karolíně

Hillary Clintonová vyhrála s velkou převahou nad svým soupeřem Berniem Sandersem sobotní nominační souboj demokratů v Jižní Karolíně. Bývalá americká ministryně zahraničí byla favoritkou, ale její vítězství bylo podle komentářů překvapivě drtivé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Clintonová ovládla primárky demokratů v Jižní KarolíněVideo: Reuters

 
Článek

Průzkumy před hlasováním dávaly Clintonové náskok o asi 20 procentních bodů, po sečtení téměř všech hlasů ale vyhrála nad Sandersem o téměř 50 procentních bodů, uvedly zahraniční agentury.

Jednalo se o poslední demokratické primárky před nadcházejícím klíčovým superúterým, kdy se stranický výběr kandidátů pro prezidentské volby uskuteční v 11 amerických státech najednou. V Jižní Karolíně, státě s významným zastoupením černošských voličů, rozhodlo podle amerických médií to, že za političkou zde stojí většina Afroameričanů. Podle agentury AP jich v sobotu volilo Clintonovou 90 procent.

Sanders již krátce po oznámení předběžných výsledků Clintonové poblahopřál k vítězství. Zdůraznil ale, že kampaň teprve začíná. Prohlásil, že nedávno dosáhl „rozhodujícího vítězství” v New Hampshire, jak se to nyní podařilo Clintonové v Jižní Karolíně. Zdůraznil, že hodlá v kampani pokračovat a že se zaměřuje na superúterý.

Průzkumy ale dávají i v nadcházejícím klíčovém klání větší šance Clintonové, jejíž náskok se podle webu CNN po úterý nejspíš dále zvýší. „Dveře se pro Bernieho Sanderse rychle zavírají,” domnívá se podle agentury Reuters demokratický politický stratég Chris Kofinis.

Upevnila roli favoritky

V Jižní Karolíně se jedná o třetí vítězství Clintonové ze čtyř prvních nominačních soubojů demokratů v různých státech. Upevnila tak podle komentářů výrazně roli favoritky k zastupování Demokratické strany v prezidentských volbách 8. listopadu. Podle agentury AFP nyní Clintonová porazila Sanderse poměrem asi 74 ku 26 procentům hlasů.

Výsledky demokratických primárek v Jižní Karolíně podle agentury AP:
kandidátprocento hlasůpočet volitelů
Bernie Sanders7439
Hillary Clintonová2614
Vyšší počet delegátů u Clintonové je dán tím, že výsledky nejsou definitivní a z 32 delegátů je osm tzv. superdelegátů, kteří nejsou vázáni hlasováním voličů.

V Jižní Karolíně se volilo poměrným systémem: 53 jihokarolínských delegátů si tedy oba demokratičtí uchazeči o prezidentskou nominaci rozdělují podle procenta získaných hlasů. Podle AP jich Clintonová získala 39, Sanders jen 14. Celkem má tak v dosavadním nominačním souboji Clintonová 544 delegátů a Sanders 85. K získání demokratické kandidatury na prezidentský úřad je třeba nejméně 2383 delegátů. V úterý se bude soupeřit o 595 delegátů, dodala AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám