Hlavní obsah

Vyhrávám, vyhrávám a vyhrávám, kasal se Trump po vítězství v Nevadě

– Carson City • Aktualizováno

Úterní republikánská volební shromáždění v Nevadě podle odhadů CNN s náskokem 20 procentních bodů vyhrál Donald Trump, získal kolem 45 procent hlasů. Posílil tak svou pozici před tzv. superúterým, kdy se konají primárky v několika amerických státech.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Donald Trump v Nevadě

Článek

Podle průběžných výsledků zveřejněných stanicí CNN získal Donald Trump kolem  45 procent hlasů a zanechal své soupeře daleko za sebou. Druhý skončil mladý Marco Rubio, jenž získal necelých 25 procent hlasů. Třetí je dosud největší Trumpův soupeř Ted Cruz, jenž dostal přes 20 procent hlasů.

Výsledky republikánských primárek v Nevadě po sečtení 96 % hlasů
kandidátprocent hlasůpočet volitelů
Donald Trump45,912
Marco Rubio23,95
Ted Cruz21,45
Ben Carson4,81
John Kasich3,60

„Ještě před několika měsíci nikdo nečekal, že bych zde mohl vyhrát,” řekl před svými příznivci Trump. „A já vyhrávám, vyhrávám, vyhrávám. A brzy bude opět vyhrávat, vyhrávat a vyhrávat i celá země,” dodal. V okresech Elko a Lincolnm ale vyhrál  Ted Cruz.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Donald Trump se po úspěchu v nevadě usmívá

Trump by tak v Nevadě mohl získat až 20 hlasů delegátů pro stranický sjezd, který rozhodne o nominaci. Zatím má Trump hlasy 67 delegátů, zatímco Ted Cruz jich má 11 a Marco Rubio 10. K nominaci je jich potřeba 1237.

Agresivní kampaň nepomohla

Trump v Nevadě uspěl, přestože jeho dva největší soupeři Maro Rubio a Ted Cruz ve státě vedli posledních dnech velmi agresivní kampaň, uvedl deník The Washington Post. Cruz například slíbil, že by Nevadě předal 85 procent rozlohy půdy vlastněné USA. Rubio zase zmiňoval, že část dětství prožíval v Las Vegas a v té době se oba jeho rodiče přiklonili k mormonství. V Nevadě má prý více příbuzných než na Floridě, kterou zastupuje v Senátu.

Trumpovi pomohla jeho silná vyjádření o ekonomice, terorismu a ilegální imigraci, což jsou témata, která znepokojují voliče. Zejména mezi dělníky roste obava ze sílící latinskoamerické populace.

Velký zájem byl už o předvolební shromáždění, v pondělí do Las Vegas na ně přišlo 8000 lidí.

Podle průzkumu CBS šest z deseti voličů dalo najevo vztek na současnou federální vládu a stejný počet by si přál, aby příštím prezidentem byl člověk, který není spjat s politikou.

Foto: Reuters

Trumpův volební plakát v Alabamě, kde se konají primárky 1. března

Účast byla velmi vysoká, i když v Nevadě se nekonají primárky, nýbrž volební shromáždění, jichž se mohou zúčastnit jen zaregistrovaní republikáni a voliči republikánů. Velký zájem vedle v některých oblastech k chaosu, chyběly hlasovací lístky a nedostatečně se ověřovala totožnost.

Úspěch v Nevadě posílil Trumpovy naděje před volebním superúterým 1. března, kdy se konají primárky ve dvanácti státech unie. Vyhrál už troje primárky.

Anketa

Přejete si, aby se Donald Trump stal prezidentem USA?
Ano
63,9 %
Ne
36,1 %
Celkem hlasovalo 1120 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám