Hlavní obsah

Americký vězeň nejdéle zavřený na samotce je volný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dlouhých 43 letech byl propuštěn z vězení Albert Woodfox, trestanec, který byl v historii USA nejdéle zavřený na samotce. Woodfox patřil k takzvané „Angolské trojce“ - skupině vězňů zadržovaných osamoceně desítky let v amerických káznicích, uvedla BBC. Woodfox byl za mřížemi od dubna 1972 za podíl na smrti vězeňského dozorce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po více než 40 letech vyšel Woodfox z vězení Video: Reuters

 
Článek

Woodfox dosud trval na své nevině, z vězení byl propuštěn poté, co přistoupil na dohodu a přiznal se k zabití dozorce Brenta Millera. Dohodu vyjednali jeho právníci se státním žalobcem. Woodfoxovi je 69 let.

Jeho případ vyvolal dvě velké právní bitvy, při kterých se žalobce snažil dokázat, že Woodfox spáchal vraždu. Dvakrát neuspěl a louisianský státní žalobce připravoval třetí proces.

Woodfox souhlasil, s přiznáním k činu s nižší trestní kvalifikací výměnou za svobodu. Trvá ale na tom, že to není přiznání viny.

„Přestože jsem se těšil na to, až budu moci prokázat svou nevinu v novém procesu, starost o mé zdraví v mém věku mě přiměla, abych to vyřešil a mohl být propuštěný,“ prohlásil Woodfox.

Poté, co opustil bránu věznice ve městě St Francisville, uvedl, že chce navštívit hrob své matky.

Denně 23 hodin v cele

Woodfox býval členem radikálního hnutí Černých panterů, kteří od poloviny 60. let vystupovali proti policejní brutalitě a rasismu.

V době, kdy zemřel dozorce Miller, byl v louisianské věznici Angola za ozbrojené přepadení a útok.

Byl obviněný, že strážci vzal služební zbraň, zatímco ho další vězni ubodali. Woodfox skončil podobně jako jeho další dva odsouzení spoluvězni na samotce. Jeho právníci uvedli, že byl na cele zavřený 23 hodin denně.

Druzí dva trestanci odsouzení za smrt dozorce se dostali na svobodu v roce 2001, respektive 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám