Hlavní obsah

Trump se pustil do křížku s papežem. Není to dobrý křesťan, reagoval František

Republikánský uchazeč o křeslo prezidenta USA Donald Trump se pustil do dalšího tvrdého střetu, tentokrát rovnou s hlavou katolické církve. Trumpa pobouřilo, že se papež František v Mexiku zastal migrantů prchajících před násilím a bídou do USA. Trump, který chce mexickou hranici ohradit zdí, řekl, že papež asi jedná na popud mexické vlády. František pak prohlásil, že Trump není řádný křesťan, načež prostořeký miliardář začal svá vyjádření mírnit.

Foto: Pool, Reuters

Papež František (vlevo) a Donald Trump

Článek

„Domnívám se, že Mexiko ho k tomu přimělo,“ prohlásil Trump na Františkovu adresu poté, co se papež na závěr své návštěvy v Mexiku modlil u hraničního plotu. Trump americkým voličům slibuje, že jakmile se stane prezidentem, vyhostí z USA jedenáct miliónů ilegálních přistěhovalců a hranici s Mexikem ohradí zdí na účet mexické vlády.

Papežova reakce byla nekompromisní. „Osoba, která myslí jen na stavbu zdí, ať už kdekoliv, a ne na stavbu mostů, není křesťan. Toto v evangeliu není,“ uvedl František. Na novinářský dotaz, zda by tedy podle něj měli Američané Trumpa volit, dodal: „Do toho se plést nebudu. Říkám jen, že tento muž není křesťan, pokud řekl takové věci“.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František (vlevo) a Donald Trump

Na nařčení, že jednal podle přání mexické vlády, odpověděl papež takto: „Jsem nástrojem mexické vlády? To ponechám vašemu soudu, ať to posoudí lidé.“

Trump si nejprve nenechal Františkova slova líbit. Jeho reakci označil za ostudnou, načež doplnil, že by se papež měl modlit za to, aby byl zvolen prezidentem. Naznačil, že nikdo jiný není schopen ochránit Vatikán od útoku Islámského státu. „Jsem velmi dobrým křesťanem,“ poznamenal Trump.

Pak ale nasadil smířlivější tón a uvedl, že „papeže velmi respektuje”, protože „je velkou osobností a já se domnívám, že dělá velmi dobrou práci, má spoustu energie“.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?
papež František
67,6 %
Donald Trump
32,4 %
Celkem hlasovalo 6734 čtenářů.

Související témata:

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump

Reklama

Související články

Trump se nechutně opřel do Clintonové

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump si vzal opět na mušku favoritku z tábora demokratů Hillary Clintonovou. Pozastavoval se kromě jiného nad...

Výběr článků

Načítám