Hlavní obsah

Trump zvětšil náskok před ostatními republikány, na demokraty ale nemá

Washington

Americký miliardář Donald Trump vede podle nového průzkumu nad ostatními republikány usilujícími o nominaci do podzimních prezidentských voleb o více než 20 procentních bodů.

Foto: Randall Hill, Reuters

Donald Trump promlouvá ke svým příznivcům v Jižní Karolíně

Článek

Podle průzkumu Reuters/Ipsos by pro miliardáře hlasovalo 40 procent dotazovaných z řad republikánů, 17 procent by dalo hlas senátorovi Tedu Cruzovi. Průzkum byl proveden těsně před sobotními primárkami v Jižní Karolíně a úterními a stranickými shromážděními v Nevadě.

Jak výsledky průzkumu ukázaly, i další z republikánských prezidentských kandidátů za Trumpem výrazně zaostávají. 11 procent dotazovaných by hlasovalo pro senátora Marka Rubia, deset procent pro neurochirurga Bena Carsona a osm procent by dalo hlas bývalému floridskému guvernérovi Jebu Bushovi.

Průzkum mezi demokraty ukázal, že bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová si stále udržuje asi desetiprocentní náskok nad senátorem Berniem Sandersem.

Dotazovaní se rovněž vyjadřovali k hypotetickému souboji o prezidentské křeslo mezi Clintonovou či Sandersem a Trumpem. Bývalá šéfka americké diplomacie by nad miliardářem zvítězila v poměru 44 ku 37 procentům, Sanders pak v poměru 44 ku 35 procentům.

Reklama

Výběr článků

Načítám