Hlavní obsah

Počítače hollywoodské nemocnice zablokovali hackeři, chtějí miliónové výkupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Do počítačové sítě nemocnice ve slavné losangelské čtvrti Hollywoodu se nabourali hackeři. Prohlašují, že ji neopustí, dokud jim nemocnice nezaplatí výkupné ve výši 3,6 miliónu dolarů (zhruba 86 miliónů korun). Informovala o tom americká média, podle nichž piráti paralyzují počítače s lékařskými a osobní údaji už druhý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hackeři napadli počítače hollywoodské nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Nemocnice Presbyterian Medical Center s více než 400 lůžky přestěhovala pacienty do svých jiných zařízení a její zaměstnanci údajně namísto zablokovaných e-mailů používají k písemné komunikaci faxy.

Podle ředitele nemocnice Allena Stefanka incident nijak nenarušuje péči o pacienty. Jak ale řekla stanici NBC jedna žena, o jejíž 87letou matku se nemocnice stará, musela se s matkou před pár dny vydat na hodinovou cestu do města Palmdale, aby si osobně vyzvedly výsledky testů.

Hackeři, jejich totožnost zůstává neznámá, znemožnili používání nejen běžných počítačů, ale také lékařských zařízení napojených na ně, například rentgenová a další laboratorní zařízení. Má se za to, že piráti do systému zřejmě pronikli prostřednictvím odkazu v e-mailu některému ze zaměstnanců. V počítačové síti se následně zabydlel škodlivý kód ransomware, který uložená data zašifroval.

Není známo, zda hackeři pro vyplacení vysokého výkupného stanovili nějaký hraniční termín. Událost vyšetřuje losangelská policie ve spolupráci s FBI a odborníky na počítačovou bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám