Hlavní obsah

Obama kritizoval Trumpa, prý se prezidentem nestane

Washington

Pokud se splní předpověď současného amerického prezidenta Baracka Obamy, miliardář Donald Trump jej v Bílém domě nevystřídá. Obama v úterý řekl novinářům, že lídr republikánských předvolebních průzkumů se do nejvyššího úřadu v zemi nedostane jednoduše proto, že Američané jsou příliš inteligentní, než aby jej volili.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

"Stále si myslím, že se pan Trump nestane prezidentem. Důvod je ten, že jsem neztratil víru v Američany. Být prezidentem je těžká práce. Není to jako moderovat talk show nebo reality show," odpověděl šéf Bílého domu na novinářský dotaz, co si myslí o Trumpových úspěších ve voličských průzkumech a vítězství v republikánských primárkách v New Hampshire.

Realitní magnát a ještě nedávno moderátor sledované talk show během kampaně získal velký prostor v médiích s řadou jednoduchých sloganů, mimo jiné i protimuslimských výroků kritizovaných v USA i ve světě. Obama podle stanice CNN dal najevo obavy z toho, jak by byl Trump a jeho vláda schopen přejít od populistických slov k činům. Prezidentská funkce podle něho nespočívá v "dělání čehokoli, co vás dostane do zpráv v tom kterém dni. A někdy to od vás vyžaduje těžká rozhodnutí, která se lidem nebudou líbit".

Trump se chopil příležitosti a kritiku od Obamy vzápětí namířil opačným směrem. Na svém předvolebním mítinku v Jižní Karolíně prohlásil, že negativní slova od hlavy státu jsou pro něj velkým komplimentem. "Jako prezident odvádí tak mizernou práci!" řekl miliardář jásajícím voličům.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Nebývale otevřeně a kriticky se Obama vyjádřil i k dalším republikánským kandidátům, tentokrát už bez konkrétního uvedení jmen.

Reklama

Související články

Republikánští dárci: Promarnili jsme peníze?

Zámožní dárci řady republikánských kandidátů jsou už nervózní. Přes desítky miliónů, které investovali na podporu své kampaně, se kýžený výsledek nedostavuje....

Výběr článků

Načítám