Hlavní obsah

Kanada zavádí prověrky cizinců. Povolení ke vstupu budou muset mít i občané Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada zpřísní pravidla pro vstup cizinců na své území. Opatření se dotkne také občanů těch evropských států, které mají s Kanadou bezvízový styk, tedy i Čechů. S platností od 15. března budou muset před vstupem na kanadské území získat elektronické cestovní povolení (eTA). Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nutnost registrace v obdobě elektronického schvalovacího systému ESTA, který funguje v USA od roku 2008, se bude podle AFP týkat občanů „více než padesátky zemí a území".

Registrační poplatek bude činit sedm kanadských dolarů (123 Kč). Povolení k cestě letadlem do Kanady nebo tranzitu přes tuto severoamerickou zemi dostane zájemce po vyplnění elektronického formuláře e-mailem a platit bude pět let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opatření se dotkne 3 miliónů lidí ročně

Každý rok by se nutnost registrace v systému eTA měla podle odhadů kanadských úřadů dotknout zhruba tří miliónů lidí. To je podle zástupce ministerstva pro imigraci Roberta Orra hlavním důvodem, proč je systém poměrně jednoduchý.

„Systém eTA umožní Kanadě prověřit všechny cestující dřív, než se do Kanady vydají," uvedl Orr.

Na počátku platnosti opatření prokážou podle Orra celníci jistou dávku „shovívavosti" a nebudou registraci v systému striktně vyžadovat. Opatření se kromě Česka dotkne i Francie a Británie, tedy zemí s bezvízovým stykem, odkud zároveň do Kanady přijíždí nejvíc turistů.

Vízovou praxi na konci ledna zpřísnily také Spojené státy. Občané zemí zahrnutých do takzvaného bezvízového programu včetně Česka budou muset až na výjimky žádat o vízum, pokud po 1. březnu 2011 navštívili Írán, Irák, Súdán nebo Sýrii.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Česko má s Kanadou bezvízový styk od poloviny listopadu 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám