Hlavní obsah

USA sužuje extrémní počasí, Kalifornii zasáhla vedra, východní pobřeží stihl blizard

Los Angeles

Zimní bouře, jež v pondělí zasáhla východní USA, si vynutila zrušení téměř 1600 letů. Nejde ale o jediný rozmar počasí, jež Američany trápí. Na jihu země řádila tornáda, která vyvracela stromy a ničila domy. A zatímco New York o víkendu sevřely mrazivé teploty okolo minus 30 stupňů Celsia, Kalifornie zažívá horko, které překračuje 30 stupňů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh ve WashingtonuVideo: AP

 
Článek

V noci na úterý pokrylo Washington pět až deset centimetrů sněhu a na sněhovou nadílku se musí připravit i New York, kde se sníh může postupně změnit na mrznoucí déšť, a se stoupající teplotou pouze na déšť. „Dostat se v úterý ráno do práce může být dost složité," varoval meteorolog Patrick Burke.

Mráz svírající o víkendu New York už polevil a na úterý meteorologové předpovídají až 13 stupňů Celsia pro New York a o stupeň méně pro Washington.

Foto: Mike Segar, Reuters

Krom tuhého mrazu postihla New York také sněhová nadílka.

Vedro v Kalifornii

Podstatně tepleji je ovšem v Kalifornii, kde vlna veder přepisuje historické tabulky teplotních rekordů. V pondělí padl rekord z roku 1977 v centru Los Angeles, kde meteorologové naměřili 31,5 stupně Celsia a v Santa Aně vystoupala teplota až na 34,5 stupně – o tři výš, než je dosavadní rekord z roku 1977.

Foto: Robbie Robertson, ČTK/AP

Dům poničený tornádem poblíž Newtonu v Missouri

A rekordy padly také na více než desítce dalších míst. Horko má podle meteorologů ještě pokračovat.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Obyvatelé New Yorku mrznou.

Jižní státy Mississippi, Alabama a Florida, které se ocitly na jižním okraji studené fronty, sužuje silný déšť, kroupy a tornáda. V Mississippi tornádo poškodilo střední školu a v Alabamě hasičskou stanici. V okrsku Escambia na Floridě bylo poškozeno asi 30 domů; tento počet ale může ještě vzrůst. Dva lidé utrpěli zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám