Hlavní obsah

Republikánští kandidáti řešili obsazení nejvyššího soudu

Uchazeči o republikánskou nominaci do boje o Bílý dům vyzvali v debatě prezidenta Baracka Obamu, aby uprázdněné místo člena nejvyššího soudu nechal obsadit svého nástupce. Místo se uvolnilo poté, co v sobotu zemřel Antonin Scalia. Ten byl znám svými konzervativními postoji.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Zbývající republikánští kandidáti. Zleva John Kasich, Jeb Bush, Ted Cruz, Donald Trump, Marco Rubio a Ben Carson.

Článek

Jeb Bush v televizní debatě kandidátů připustil, že Obama má právo jmenovat soudce během svého posledního roku ve funkci. Bývalý floridský guvernér nicméně dodal, že při výběru nového soudce by měl panovat konsensus.

Pět ostatních uchazečů vyzvalo republikány ovládaný Senát, aby zablokoval jakýkoliv prezidentův pokus. "Zdržovat, zdržovat, zdržovat," nabádal Donald Trump ohledně taktiky, jakou by měli senátoři použít.

Texaský senátor Ted Cruz prohlásil, že kdyby se Obamovi dovolilo prosadit si dalšího levicového člena nejvyššího soudu, mohlo by to republikány připravit o kontrolu nad nejvyšším justičním orgánem po celou generaci. Jako vyhlášený konzervativec Cruz vyzýval voliče, aby přihlédli k tomu, kdo z republikánských uchazečů by jmenoval ideologicky jasné soudce.

"Připomíná nám to, jak jsou tyto volby důležité. Jeden z nás bude muset obsazení nejvyššího soudu dílo dokončit a jmenovat na volné místo nového soudce. Měli bychom jmenovat někoho, kdo chápe, že ústava není dokument, který se vyvíjí," řekl floridský senátor Marco Rubio.

Prezident jmenuje členy Nejvyššího soudu USA, avšak ty ještě musí schválit Senát. Republikáni si přejí, aby Scaliova nástupce jmenoval až nový prezident, vzešlý z listopadových voleb. Obama však už prohlásil, že hodlá splnit své ústavní povinnosti a do konce svého volebního období jmenuje nového soudce.

Trump připomněl Bushovi bratra

Bush a Trump se v debatě se do sebe v debatě ostře střetli i ohledně irácké války a amerického přístupu k ruskému zapojení do syrského konfliktu. Trump napadl soupeřova bratra George Bushe, který v roce 2003 nařídil americkou invazi do Iráku kvůli zbraním hromadného ničení, ačkoliv ty se tam nikdy nenašly.

"George Bush udělal chybu. Všichni děláme chyby, ale tato byla pořádná. Lhali! Tvrdili, že jsou tam zbraně hromadného ničení, ale nic tam nebylo," prohlásil Trump a na pískot davu zareagoval tvrzením, že jde o lobbisty a zájmové skupiny, podporující Jeba Bushe.

Sám Jeb Bush vyjádřil znechucení nad Trumpovými útoky na své blízké, na něž je hrdý, a naopak vyčetl miliardáři jeho výroky chválící ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož letectvo pomáhá udržet u moci syrského prezidenta Bašára Asada. Toho by se Washington rád zbavil.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

"Má matka (Barbara Bushová) je nejsilnější žena na světě," prohlásil Jeb Bush. "Měla by kandidovat," poznamenal Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám