Hlavní obsah

Máme jména tisíců amerických agentů, chlubí se hackeři. Jde o dvě třetiny FBI

Washington

Den poté, co prostřednictvím twitterového účtu zveřejnili jména více než 9000 zaměstnanců amerického ministerstva vnitra, oznámili počítačoví piráti na internetu jména dalších pracovníků americké bezpečnosti. Chlubí se odkrytím totožnosti více než 22 000 zaměstnanců Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). To jsou skoro dvě třetiny personálu FBI. Ministerstvo vnitra ale únik popírá.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

„Ať žije Palestina, ať žije Gaza,“ doprovodili hackeři v úterý vydání druhé várky jmen, mezi nimiž figuruje také 1797 zvláštních agentů a zástupce ředitele jednoho specializovaného oddělení.

Britský deník The Daily Telegraph, který záznamy na zašifrovaných stránkách analyzoval, uvedl, že se seznam zdá být pravdivý. Upozornil přitom, že zřejmě jde o všechny zaměstnance FBI s příjmením začínajícím na A a končícím na Je.

FBI na svých webových stránkách tvrdí, že má téměř 35 000 zaměstnanců.

Úřady to popřely

Tisková kancelář amerického ministerstva vnitra k tomu uvedla, že „zprávy prověřuje“.

„Tyto zprávy bereme velmi vážně. Zatím však neexistují náznaky o přístupu k citlivým a osobním informacím,“ dodala.

Piráti však podle britského listu navíc uvádějí, že se jim podařilo z intranetu bezpečnosti ukrást 200 gigabajtů citlivých informací včetně čísel kreditních karet a armádní korespondence.

Údajně zneužili e-mail

Jeden z hackerů se serveru Motherboard pochlubil, že se do systému podařilo proniknout přes e-mailový účet na ministerstvu spravedlnosti. Úřad pak prý bez jakéhokoliv ověřování pirátům poskytl přístupové heslo do interní sítě, kde se dostali na jmenný seznam a k dalšímu terabajtu dat.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Objevily se spekulace, že by to mohla být skupina Crackas with attitude (CWA), která se v říjnu loňského roku pochlubila vniknutím do e-mailové schránky ředitele CIA Johna Brennana. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám