Hlavní obsah

Hillary teď doběhly honoráře a Irák

CNN, roš
Aktualizováno

Ve znamení šťavnatých výměn se nesla středeční diskuse před kamerami, kterou si nad rámec avizovaných TV debat dohodli demokraté Hillary Clintonová a Bernie Sanders. Přeli se o to, kdo z nich je skutečně pokrokový. Politička klopýtla o honorář z Wall Streetu a válku v Iráku.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„Neznám nikoho pokrokového, kdo má super politický akční výbor (super PAC) a bere 15 miliónů z Wall Streetu,“ rýpl si 74letý socialista Sanders a připomněl rivalce, že pokrokoví Američané byli jednotní proti invazi do Iráku 2003, pro niž fakticky v Senátu hlasovala.

Super PAC jsou rozšířenou podobou výborů, do nichž mohou dárci bez omezení vlévat peníze na podporu kandidáta či strany. Hillary reagovala vyhýbavě. Pobavilo ji prý, že Sanders chce rozhodovat, kdo je pokrokový.

To horší ji čekalo, když se měla vyjádřit k placeným projevům v bance Goldman Sachs, když odešla z postu šéfky diplomacie. Vysvětlovala, že banka nebyla jediná, ale moderátor ji vyvedl z míry. „Museli vám zaplatit 675 tisíc dolarů?“ ptal se. „To nevím, prostě mi to nabízeli,“ odpověděla.

Pak se jí žena z publika zeptala, jak se poučila ze svého hlasování pro válečné pravomoci prezidenta George W. Bushe, který pak napadl Irák. „Udělala jsem chybu a přiznala jsem to,“ řekla.

Sanders zaútočil i na republikána Donalda Trumpa. Rád by se s ním utkal o Bílý dům. „Vyhráli bychom o hodně,“ řekl. Trump obratem tweetoval, že se s ním Sanders ve skutečnosti utkat nechce. „Porazit ho by bylo tak snadné,“ napsal.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám