Hlavní obsah

Američan se přiznal k plánu zaútočit na vojenskou základnu

Washington

Američan, který loni chystal bombový útok na vojenskou základnu Fort Riley v Kansasu, v rámci dohody s obžalobou přiznal vinu. V noci na čtvrtek o tom informovala agentura AP. Ujednání soudu doporučuje trest ve výši 30 let za mřížemi, obvinění přitom umožňují v případě uznání viny až doživotní vězení.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Jedenadvacetiletý John Booker chystal svůj čin několik měsíců a od překupníků, kterými byli federální agenti, zakoupil látku vydávanou za výbušninu. Tu zamýšlel odpálit v autě. Podle vyšetřovatelů natočil i mučednické video, na kterém vysvětloval důvod svého činu, který měl podpořit radikální hnutí Islámský stát (IS). Základnu Fort Riley si vybral, neboť je dobře známa a je na ní hodně vojáků.

Booker nejdříve vinu odmítal, nyní se ale doznal ke dvěma obviněním, a to k pokusu použít zbraň hromadného ničení a k pokusu zničit vládní majetek za pomoci výbušniny. Obžaloba ho výměnou za to nebude chtít stíhat za pokus poskytnout materiální podporu IS.

Dohoda o uznání viny navrhuje, aby soud Bookera potrestal za první obvinění 30 lety vězení a za druhé 20 lety. Oba tresty mají být vykonány současně, což bude znamenat celkem 30 let za mřížemi. Soudce se nicméně nemusí ujednáním řídit.

Booker podle svého obhájce trpí bipolární poruchou, která se projevuje maniodepresivními stavy. Obhajoba ale neuvedla, zda Bookerův psychický stav měl na přípravě útoku podíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám