Hlavní obsah

Trump se nezúčastní poslední debaty před primárkami v Iowě

Washington

Poslední debata republikánských kandidátů na prezidenta Spojených států před důležitými primárkami ve státě Iowa se bude muset obejít bez účasti Donalda Trumpa. Důvodem, proč miliardář, který celostátně vede v boji o republikánskou nominaci do boje o Bílý dům, účast odmítl, je spor s moderátorkou stanice Fox News, která čtvrteční debatu přenáší, informovala agentura Reuters.

Foto: Gretchen Ertl, Reuters

Donald Trump

Článek

"V mém případě mají co do činění s někým trochu jiným. Nemůžou si se mnou pohrávat, jako si pohrávají se všemi ostatními," řekl Trump. "Jen ať si mají svou debatu a uvidíme, jak na tom budou se sledovaností," dodal s tím, že nehodlá stanici Fox News pomáhat vydělávat peníze.

Místo účasti v debatě podle svého týmu uspořádá akci na podporu veteránů a zraněných vojáků.

V srpnové televizní debatě republikánů se Trump pustil do konfliktu s moderátorkou stanice Fox News Megyn Kellyovou, která chtěla znát jeho vztah k ženám. V minulosti je Trump častoval surovými nadávkami jako "tlustá prasata" nebo "povalečky". V besedě miliardář otázku Kellyové smetl se stolu s tím, že je jen projevem politické korektnosti. Vysloužil si za to bučení diváků ve studiu. Později uvedl, že na něj moderátorka útočila kvůli tomu, že právě menstruovala.

Právě Kellyová by měla moderovat i následující televizní debatu v Des Moines v Iowě. Trump novinářku prý ale považuje za zaujatou a označil ji dokonce za "naprostého amatéra". Nelibost vyjádřil také nad prohlášením Fox News, že se Trump bude muset dříve či později naučit, že si nemůže vybírat novináře, kteří mu kladou otázky.

Čtvrteční debaty by se tak nyní mělo zúčastnit jen sedm uchazečů o republikánskou nominaci do boje o křeslo v Bílém domě: Ted Cruz, Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Chris Christie, John Kasich a Rand Paul. Řada z nich už využila Trumpova rozhodnutí ke kritice svého protivníka.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám