Hlavní obsah

Trump v průzkumu válcuje všechny soupeře, má podporu 41 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Miliardář Donald Trump podle posledního průzkumu pro televizi CNN zvýšil svůj náskok nad ostatními republikánskými uchazeči o Bílý dům. Trumpovi vyjádřilo podporu 41 procent republikánských voličů. To je více než dvakrát tolik než druhému Tedu Cruzovi.

Foto: Gretchen Ertl, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump překročil hranici 40 procent vůbec poprvé. Přitom do prvních primárek ve státech Iowa a New Hamsphire zbývá jen týden.

Ostatní uchazeči za prostořekým miliardářem výrazně zaostávají - druhému Tedu Cruzovi, který je senátorem za Texas, přisoudil průzkum 19procentní podporu a všem ostatním pak méně než deset procent - senátorovi z Floridy Markovi Rubiovi osm procent, neurochirurgovi Benu Carsonovi šest, bývalému guvernérovi Floridy Jebu Bushovi pět a guvernérovi New Jersey Chrisu Christiemu čtyři procenta.

Podobný rozdíl mezi uchazeči zaznamenal průzkum CNN a agentury ORC i v prosinci.

Z kolotoče primárek v jednotlivých federálních státech vzejde v příštích měsících kandidát Republikánské strany, jehož potvrdí celonárodní konvent. Volby prezidenta se pak uskuteční na podzim. Vítěznému republikánovi se zřejmě postaví bývalá první dáma a ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která je favoritkou Demokratické strany.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Do boje by ale jako nezávislý mohl zasáhnout i bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg. Prohlásil, že pokud se mají Američané rozhodovat, jestli bude prezidentem neomalený Trump, nebo nedůrazná Clintonová, pak se bude muset do věci vložit osobně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Republikánští dárci: Promarnili jsme peníze?

Zámožní dárci řady republikánských kandidátů jsou už nervózní. Přes desítky miliónů, které investovali na podporu své kampaně, se kýžený výsledek nedostavuje....

Výběr článků

Načítám