Hlavní obsah

USA vzaly akreditaci ruským konzulům. Je to propaganda, kontruje Moskva

– Washington/Moskva

Spojené státy v pátek odebraly akreditaci pěti z šesti ruských honorárních konzulů. Podle Washingtonu je to odveta za potíže, kterým jsou vystavováni američtí diplomaté v Rusku. Moskva rozhodnutí Washingtonu kritizovala jako šíření protiruské propagandy.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Bílý dům ve Washingtonu

Článek

"Toto opatření je odpovědí na pokračující ruské zásahy do našich diplomatických a konzulárních záležitostí v Rusku," sdělil podle agentury Reuters mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner.

Upřesnil, že to souvisí mimo jiné se znepříjemňováním života amerického personálu či nuceným uzavřením Amerického centra v Moskvě.

"Jsme připraveni přijmout další příslušná opatření, pokud budou pokračovat komplikace činnosti naší diplomatické a konzulární činnosti v Rusku," dodal Toner.

Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo kriticky. "Jsme pobouřeni rozhodnutím Washingtonu zrušit akreditace pěti z šesti ruských honorárních konzulů v USA - v Kalifornii, Utahu, Minnesotě, Floridě a na Portoriku," uvedlo ministerstvo s tím, že jim hrozí i stíhání.

Honorární konzul je čestná funkce v diplomacii, takoví konzulové často nejsou ani státními příslušníky státu, pro který pracují. Oproti kariérním konzulům nejsou ani zaměstnanci ministerstev zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám