Hlavní obsah

V americkém Senátu neprošla přísnější pravidla pro uprchlíky

– Washington

Americký Senát ve středu neschválil přísnější pravidla pro přijímání syrských a iráckých uprchlíků, která v listopadu přijala Sněmovna reprezentantů. Návrh zákona, požadující přísnější prověrky uchazečů o azyl, neprošel jen těsně.

Foto: Mike Segar , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro hlasovalo 55 senátorů ve 100členné horní komoře amerického Kongresu, ke schválení příslušného návrhu bylo potřeba 60 hlasů. Zákon kromě republikánů podpořili i dva dva demokratičtí senátoři.

Návrh zákona, který přijala Sněmovna reprezentantů 19. listopadu krátce po teroristických útocích v Paříži, předpokládal prověřování každého uprchlíka z Iráku a Sýrie, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko pro Spojené státy. Podle republikánů jsou přísnější pravidla klíčová pro zajištění bezpečnosti a pro prevenci útoků teroristické organizace Islámský stát (IS) a dalších militantních skupin.

Demokraté zákon označili za diskriminaci lidí, kteří prchají před válkou. Také americký prezident Barack Obama už v listopadu pohrozil, že v případě přijetí návrhu oběma komorami Kongresu využije práva zákon vetovat.

USA od začátku války v Sýrii v roce 2011 přijaly okolo 2500 běženců ze Sýrie. Prezident Obama ale v září oznámil záměr připravit přijetí nejméně 10 000 syrských uprchlíků v USA v příštím rozpočtovém roce, který začal 1. října. Kongres ale kvůli tomu bude v tomto směru muset přijmout patřičné finanční i bezpečnostní závazky. Republikáni už dali najevo, že se tento plán budou snažit překazit, když neumožní zvýšit rozpočet federálních úřadů o peníze potřebné k uskutečnění tohoto kroku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám