Hlavní obsah

Nad Mosulem se vznesla oblaka peněz. Američané zveřejnili video z bombardování banky IS

Washington

Americké ministerstvo obrany v noci na sobotu odtajnilo video z pondělního bombardování banky Islámského státu (IS) v iráckém Mosulu. Video začíná okamžikem, než bomby zasáhly budovu. Po explozi se oblaka peněz rozlétla po střechách okolních domů. V sobotu o tom informovala CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané zasáhli banku Islámského státuVideo: DVIDS, Reuters

 
Článek

Úřady neuvedly, o jaké peníze šlo, ani kolik jich bylo, ale zmiňují se o „miliónech“.

„Byl to dobrý úder. Odhadujeme, že jsme připravili IS o milióny dolarů,“ pochvaloval si generál Lloyd Austin, šéf ústředního velitelství, který dohlíží nad jednotkami USA na Blízkém východě. „A když to přičtete k dalším náletům, které jsme podnikli na ropnou a plynovou produkci IS a distribuci a útokům na ekonomickou infrastrukturu a různé zdroje příjmů, můžete se vsadit, že to IS cítí na své šekové knížce.“

Austin také podotkl, že se nejednalo o první útok na místo, kde Islámský stát skladuje peníze.

Při bombardování zemřelo až sedm lidí

Banku, kterou podle Američanů využívali islamisté k distribuci peněz pro své teroristické aktivity, zasáhly dvě téměř tunové bomby.

„Odhadujeme, že v ní byly milióny dolarů pocházející ze všech jejich nezákonných činností: z prodeje ropy, rabování, vydírání,“ uvedl podle agentury AFP po náletu nejmenovaný zdroj. Při útoku zemřelo podle CNN pět až sedm lidí.

Američané po zapojení Ruska do války v Sýrii a následné kritice, že nebojují s Islámským státem v Iráku a Sýrii dost razantně, vystupňovali v poslední době útoky a provedli také množství náletů na cisterny s ropou v držení IS.

USA bombardují pozice IS v Iráku a Sýrii od předloňského roku. Sunnitští extremisté dobyli druhé největší irácké město Mosul v červnu roku 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám