Hlavní obsah

Mexičané opět dopadli uprchlého drogového bosse Guzmána

Ciudad de México
Aktualizováno

Mexická policie znovu dopadla uprchlého drogového bosse Joaquína Guzmána přezdívaného Prcek. Na Twitteru to v pátek oznámil mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Tip policii dal člověk ze sousedství. Do operace se zapojila mexická námořní pěchota i příslušníci amerického protidrogového úřadu.

Foto: Henry Romero/Files, Reuters

Joaquín Guzmán přezdívaný Prcek

Článek

"Mise splněna: máme ho,” oznámil prezident Nieto.

Mexická námořní pěchota informovalo, že Guzmán byl zatčen po přestřelce ve městě Los Mochis ve svém rodném státě Sinaloa na severozápadě Mexika. Zásah podnítila stížnost jednoho člověka na policii, že se okolo domu v jeho sousedství pohybují lidé se zbraněmi.

Pět podezřelých bylo při razii zabito. Zásahová jednotka zatkla ještě šest dalších lidí a zabavila čtyři vozidla, z toho dvě obrněná, a devět střelných zbraní a granátomet.

Šéf mocného kartelu Sinaloa Guzmán, jehož magazín Forbes v roce 2009 označil za „největšího drogového pána všech dob“, když jeho majetek odhadl na více než miliardu dolarů, uprchl loni v létě z vězení s nejpřísnější ostrahou odvětrávaným podzemním tunelem dlouhým půl druhého kilometru.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Drogový boss Guzmán utekl z vězení tunelem

Útěk se mu podařil už dvakrát, poprvé v roce 2001. Po jeho útěku z loňského července vypsala mexická prokuratura odměnu 60 miliónů pesos (90 miliónů korun) za informace vedoucí k jeho dopadení. Odměnu nabízely i Spojené státy, a to ve výši pět miliónů dolarů (124 miliónů korun).

Mexické úřady už na podzim oznámily, že jsou Prckovi na stopě. Tvrdily, že jim Guzmán jen těsně utekl, ale zranil se při tom. Pátrání se soustředilo právě nedaleko Guzmánova rodného distriktu Sinaloa.

Stejnojmenný kartel, který Guzmán vedl, kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám