Hlavní obsah

Na předměstí Los Angeles uniká z podzemního zásobníku metan, evakuovány tisíce lidí

Los Angeles

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil v noci na čtvrtek mimořádný stav na losangeleském předměstí Porter Ranch, kde z obrovského podzemního zásobníku uniká už skoro čtvrt roku metan. Evakuováno bylo 2200 rodin z 6500, které požádaly o pomoc. Metan uniká už od října, protože selhávají pokusy opravit přívodní potrubí, uvedly BBC a Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Cisternové auto u podzemního zásobníku na předměstí Los Angeles Porter Ranch

Článek

Guvernér nařídil podniknout všechny nutné a proveditelné kroky, aby se únik zastavil.

Přestože je mamutí zásobník vzdálen téměř dva kilometry od obytných domů v hornaté oblasti, mnozí lidé si stěžovali na nevolnost, bolesti hlavy a problémy s dýcháním. Nejedovatý metan není považován za zdraví nebezpečný, ale není známo, jaký dopad má dlouhodobé vystavení organismu jeho zvýšeným koncentracím.

Část lidí kvůli úniku bydlí v hotelích, uvedla předsedkyně rady místních obyvatel.

Plyn uniká do vzduchu v takovém množství, že to může představovat čtvrtinu ročního objemu metanu, který se dostane v Kalifornii do atmosféry. „Nazvěme to katastrofou pro životní prostředí a veřejné zdraví,“ řekl právník fondu na ochranu životního prostředí Tim O’Connor. „Víme, že ekvivalent tohoto úniku zatím odpovídá spálení 2,8 miliardy litrů benzínu nebo znečištění, které denně způsobí 4,5 miliónu aut,“ dodal pro ozřejmění rozsahu ekologické katastrofy, kterou považuje za horší než únik ropy z prasklého podmořského vrtu v Mexickém zálivu. Metan patří ke skleníkovým plynům.

Oprava se nedaří

Plyn uniká ze 150 metrů dlouhého prasklého potrubí, jímž se přivádí plyn do zásobníků. Proč prasklo, není známo. Zatím se však trhlinu nepodařilo opravit, uvedla plynárenská společnost SoCal Gas. Nejdříve tomu zabránil led, kvůli němuž se nedostala do trhliny směs bahna a chemikálií. Dalších sedm pokusů o opravu selhalo kvůli tomu, že tlak unikajícího plynu byl větší než ten, pod kterým se směs do trhliny vstřikovala. Opraváři se však obávali tlak při vstřikování zvýšit, aby se potrubí dále nepoškodilo a únik se ještě nezvětšil.

Jako zásobník slouží vytěžené ropné pole. Zemní plny se do něj přivádějí až z Kanady. Použití vytěžených ropných polí poblíž velkých aglomerací jako zásobníků plynu je v USA běžné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám