Hlavní obsah

Obama se pokusí o přísnější kontrolu zbraní, chce obejít Kongres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama se nejspíš znovu pokusí prosadit zpřísnění kontroly zbraní v zemi. V pátečním předtočeném rozhlasovém projevu oznámil, že se kvůli tomu v pondělí sejde s ministryní spravedlnosti Lorettou Lynchovou.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Podle deníku The Washington Post chtějí oba společně představit sérii opatření, která by občanům omezila přístup ke zbraním. Obama je chce prosadit jako vlastní legislativní iniciativu, k níž nepotřebuje souhlas Kongresu.

"Dostávám mnoho dopisů od rodičů, učitelů i dětí, než abych seděl s rukama v klíně a nedělal nic," řekl Obama s tím, že jeho povinností je postavit se "epidemii násilí". "Lobby podporovatelů zbraní je dobře organizovaná a brání dostupnost zbraní pro každého... My ostatní musíme být zrovna tak zanícení a dobře organizovaní, abychom ochránili naše děti," dodal prezident.

Obama se pokoušel prosadit přísnější kontrolu zbraní už několikrát, naposledy po masakru v základní škole v Newtownu v roce 2012. Nikdy ale nezískal souhlas Kongresu ovládaného republikány, kteří považují právo na vlastnictví zbraně za nedotknutelné. Prezident rovněž čelí tvrdému odporu ze strany vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA).

O tvrdších pravidlech pro ty, kdo chtějí získat zbraň, se loni hovořilo opět kvůli střelbě v Colorado Springs a v San Bernardinu. Nyní se podle médií Obama pokusí prosadit zevrubnější kontroly lidí, kteří zbraně kupují od velkých prodejců.

Reklama

Výběr článků

Načítám