Hlavní obsah

Vánoční bouře ve Spojených státech nepřežilo přes čtyřicet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejméně 43 obětí si vyžádaly bouře, které o vánočním víkendu zasáhly jih, jihozápad a středozápad Spojených států. Přinesly záplavy a tornáda, která ničila domy, strhávala automobily ze silnic a zmařila cestovní plány miliónů lidí během rušného období o svátcích.

Foto: Nathan Hunsinger, ČTK/AP

Škody napáchané v neděli tornádem ve městě Rowlett v Texasu

Článek

Špatné počasí nebo jeho hrozba přimělo vlády v Missouri a v Novém Mexiku vyhlásit ve svých státech stav ohrožení.

V Missouri a Illinois zahynulo při záplavách nejméně třináct lidí. Jedenáct mrtvých a desítky zraněných si vyžádala silná tornáda, která se přehnala oblastí Dallasu a způsobila značné škody. Další lidé zemřeli na jihozápadě státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tornáda byla dalším z řady nebezpečných extrémů počasí, které v posledních dnech sužovaly Spojené státy - od silného sněžení v Novém Mexiku, západním Texasu a Oklahomě až po rozsáhlé záplavy v oblasti amerického Středozápadu.

Naprostá zkáza

"Je to naprostá zkáza," komentoval devastující účinky tornáda ve městě Garland v Texasu policejní mluvčí Pedro Barineau. "Vypořádat se s následky takhle děsivé bouře na druhý svátek vánoční je velmi těžké," dodal.

"Takto silné tornádo v městské oblasti je velmi vzácné," řekl agentuře Reuters meteorolog Matt Bishop.

Foto: G.J. McCarthy, ČTK/AP

Garland v Texasu.

Guvernér Texasu Greg Abbott vyhlásil Dallas a tři okolní okrsky za oblasti postižené katastrofou. Zároveň varoval obyvatele, aby si dávali pozor na sníh v západních částech státu a na řeky, které se v některých regionech vylévají z břehů.

"Pokud nemusíte nikam jezdit, pak to prosím nedělejte," řekl na tiskové konferenci.

Meteorologická služba vydala varování pro rozsáhlé střední části Spojených států včetně varování před sněhovými bouřemi v částech Nového Mexika, Texasu, Oklahomy a Kansasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám