Hlavní obsah

Obama plánuje zesílit deportace migrantů, schytal za to kritiku

Washington

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy se stala terčem kritiky demokratických kandidátů na prezidenta a lidskoprávních organizací kvůli plánům zvýšit počet deportací středoamerických migrantů, kteří jsou v zemi nelegálně. Obavy vyjádřila i zatím nejvážnější demokratická kandidátka na nejvyšší funkci a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Jak napsal ve středu deník The Washington Post, americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti začalo připravovat sérii zátahů namířených proti nelegálním přistěhovalcům. Má jít až o stovky rodin. Operace by měla začít počátkem ledna. Půjde podle všeho o první tak rozsáhlou deportaci rodin, které uprchly před násilím ve Střední Americe, upozornil list.

Od loňského roku emigrovalo do USA více než 100.000 rodin, dospělých i dětí. Zátah se má týkat těch osob, kterým odchod z USA již nařídily imigrační soudy. Očekává se, že se operace dotkne stovek osob a možná ještě většího počtu lidí, dodal The Washington Post.

Podle mluvčí demokratické kandidátky na prezidentku má Clintonová v souvislosti s těmito zprávami obavy. "Domnívá se, že je důležité, aby se každému dostalo spravedlivého procesu a aby naše země poskytla útočiště těm, kteří to potřebují. A měli bychom být vedeni duchem lidskosti a velkorysosti," dodala mluvčí.

Plán zkritizoval i hlavní soupeř Clintonové, demokratický senátor Bernie Sanders. "Náš národ byl vždy světlem naděje, útočištěm pro utlačované...musíme podniknout kroky, které ochrání děti a rodiny, které tady hledají útočiště, a ne je vyhazovat," uvedl Sanders. Bílý dům zatím plán nijak nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám