Hlavní obsah

Venezuelská opozice slaví, ve volbách prý získala ústavní většinu

Caracas
Aktualizováno

Demokratická opozice ve Venezuele tvrdí, že v nedělních volbách získala ústavní většinu v parlamentu. Podle agentury Reuters opoziční vůdci oznámili, že dosáhli na klíčové dvě třetiny poslaneckých mandátů. Přiblížili se tak jednomu ze svých hlavních cílů: prosadit referendum o sesazení současného prezidenta Nicoláse Madura v příštím roce.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Příznivci opozice slaví v Caracasu volební vítězství.

Článek

Ústřední volební komise tvrzení o dvoutřetinové většině zatím nepotvrdila.

Se dvěma třetinami, tedy se 112 místy v parlamentu, by dosavadní koalice několika opozičních stran mohla zásadně promlouvat do chodu země ve chvíli, kdy se Maduro může pokusit začít vládnout pomocí prezidentských dekretů.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Maduro bydlí jinde, prezidentskou rezidenci okupují dcery bývalé hlavy státu.

Změny může doznat i justice

Svého času takto postupoval předchozí prezident Hugo Chávez, který tak obcházel vzpurný parlament. Přijít by mohly také zásadní změny v mocné justici, kde vrcholové pozice podle všeho zastávají hlavně Madurovi příznivci.

Dosavadní opozice i s prostou nadpoloviční většinou již přebírá kontrolu nad tím, jak bude vypadat příští státní rozpočet. Rovněž může zahájit parlamentní vyšetřování nejasného hospodaření a případného zneužívání moci současnou vládou.

Prosadit může i zákon o amnestii, což už avizovala před volbami, kdy slibovala propuštění politických vězňů.

Vítězům voleb také stačí už třípětinová většina k odstranění vládních ministrů, jimž může jednotlivě vyjadřovat parlament nedůvěru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám