Hlavní obsah

Islámský stát zničíme, slíbil Obama v reakci na masakr v Kalifornii

Washington

Americký prezident Barack Obama označil střelbu v kalifornském San Bernardinu za teroristický čin, jehož účelem bylo zabíjet nevinné lidi. Řekl to v neděli v proslovu k národu z Bílého domu z Oválné pracovny Bílého domu, odkud se obrátil na občany v reakci na střelbu, při níž bylo zabito 14 lidí. Ve třináctiminutovém proslovu k národu Obama rovněž hovořil podrobněji o boji proti terorismu a slíbil zničení takzvaného Islámského státu (IS).

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Obama v živě vysílaném projevu mluvil o stavu vyšetřování střelby v San Bernardinu, o terorismu a opatřeních v boji proti němu.

Podle Obamy se dosud neobjevil žádný důkaz, že by střelci ze San Bernardina, muslimský manželský pár, byli řízeni zahraniční teroristickou skupinou. FBI podle něj stále shromažďuje fakta.

Jisté však podle Obamy je, že útočníci ze San Bernardina byli zradikalizovaní. Prezident v té souvislosti upozornil například na nebezpečí šíření radikalismu po internetu, a proto by podle něj měl být omezen přístup lidí k příslušnému obsahu na sociálních sítích. Vyzval proto technologické firmy, aby se připojily k boji proti IS a jeho velmi aktivní propagandě na sociálních sítích.

Hrozba terorismu podle amerického prezidenta v posledních několika letech postoupila do nové fáze. Teroristé se nyní podle něj uchylují k novým formám násilí, jakou byla například střelba v Kalifornii.

Obama Američanům slíbil, že učiní vše, aby je ochránil. „Zničíme IS a další organizace, které se pokusí nás zabíjet,” řekl Obama. Úspěch podle něj nebude záviset na „silných slovech”, ale silných a chytrých činech.

Nic ve jménu islámu

Americká armáda prý bude nadále pronásledovat teroristy, ať jsou ve kterékoli zemi. Spojené státy se však podle něj nenechají zatáhnout do pozemní války v Iráku a Sýrii.

IS podle Obamy nejedná ve jménu islámu. Upozornil, že jeho oběťmi jsou většinou právě muslimové. Ty vyzval, aby bojovali proti „extremistickým ideologiím”. Šíření radikálního islámu je podle něj „skutečným problémem, s nímž se muslimové musí bez omlouvání vypořádat”.

Prezident vyzval Američany, aby se neobrátili proti muslimům v USA. IS je prý hnán touhou zažehnout válku mezi Západem a islámem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám